Viihtyisä Sortavala ja pyhä Valamo – Karjalan helmet odottavat löytäjäänsä!

Eurooppa Kaupungit Kulttuuri Pohjolan Matkassa
Sortavalan ja Valamon matka kuuluu melkeinpä joka kesä Pohjolan Matkan oman matkatuotannon valikoimaan, ja se sopii erinomaisesti myös ryhmille. Seuraavassa esitellään Pohjolan Matkan yhteistyökumppani matkatoimisto Korelan Vera Ustinovan vinkit unohtumattomaan Karjalan matkaan.

Sortavalan kaupunki sijaitsee Venäjän Karjalassa Laatokan pohjoisrannalla, runsaat 30 kilometriä Suomen rajasta. Sitä arvostetaan erityisesti kauniiden maisemien ja nähtävyyksiensä takia. Kaupunki on pieni, joten kohteesta toiseen pääsee helposti kävellen. Kävellessään voi ihailla keskustassa säilyneitä vanhoja rakennuksia ja nauttia historiallisesta tunnelmasta. Sortavalassa on vain muutamia hotelleja ja erityisesti kesäisin huone on hyvä varata etukäteen.

Kaupunki on viihtyisä paikka, joka eroaa arkkitehtuuriltaan muista Karjalan paikkakunnista. Rakennuksissa on jotakin hyvin suomalaista. Matkatoimisto Korelan johtajan Vera Ustinovan mukaan Sortavala-kokemus on hieman erilainen venäläisille ja suomalaisille matkailijoille.

– Venäläisistä turisteista on mielenkiintoista nähdä suomalaisia rakennuksia venäläisessä kaupungissa. Kun suomalaiset puolestaan vierailevat Sortavalassa, heidän on helppo kuvitella, millainen kaupunki oli ennen maailmansotaa, hän sanoo.

Pohjolan Matka

Kaupunkikuvaa piristävät sympaattiset värikkäät puurakennukset. Erityisesti keskustassa on säilynyt paljon suomalaisten rakentamia taloja. Lenininkadulla sijaitseva rakennus lienee yksi kaikkein komeimmista.

– Se on entinen kaupungintalo, joka on rakennettu vuonna 1885 arkkitehti Frans Sjöströmin luonnoksen mukaan. Nykyään rakennuksessa toimii kirjasto. Sortavalassa on niin paljon kauniita taloja, että on mahdotonta kertoa kaikista. Kuten Venäjällä sanotaan – ”parempi nähdä yhden kerran kuin kuulla sata kertaa”, Ustinova toteaa.

Historiasta kiinnostuneelle kaupunki tarjoaa muun muassa Pohjois-Laatokan kotiseutumuseon, jossa voi tutustua Sortavalan menneisyyteen. Vielä enemmän historiasta voi saada irti suomea puhuvan oppaan vetämällä kierroksella, jossa kerrotaan muun muassa Korela-heimon edustajista, joita pidetään nykyisten karjalaisten esi-isinä.

Aiemmin mainitut hienot maisemat pääsevät oikeuksiinsa Vakkosalmen puistossa, joka on perustettu vuonna 1874.

– Kun nousee 182 porrasta ylös Kuhavuorelle, sieltä avautuu todella upea näkymä lähiseuduille ja kaupungin keskustaan, Ustinova kehuu.

Ustinova suosittelee erityisesti kaupungin lähellä sijaitsevalla Riekkalan saarella vierailua. Kaunis Pyhän Nikolain kirkko korkeine kellotapuleineen on yksi paikan nähtävyyksistä. Mikäli Riekkalassa majoittuminen kiinnostaa, se onnistuu esimerkiksi Lambergin lomakylässä.

Pohjolan Matka

 

Valamo on rauhan ja rentoumisen saareke

Laatokalla, noin tunnin laivamatkan päässä Sortavalasta, sijaitsee Valamon luostarisaari. Valamon tunnelma on ainutlaatuinen: Hengenmiehet kulkevat pihamaalla toimittaen askareitaan, mutta ilmassa ei ole lainkaan kiireen tuntua. Luonnonkauniissa maisemissa sijaitseva ortodoksiyhteisö on vierailijoille hyvän mielen hengähdystauko maailman melskeestä. Paikasta huokuu syvä rauha ja ymmärrys elämää kohtaan.

– Saarella ja siinä sijaitsevalla ortodoksiluostarilla on pitkä ja värikäs historia. 1300–1500-luvuilla luostari oli Euroopan suurin. Historiansa aikana Valamo on tuhottu monta kertaa. Nykyään luostarissa asuu noin 100 munkkia, Ustinova kertoo.

Kesäisin Valamolla käy paljon matkailijoita ja pyhiinvaeltajia. Siellä voi tutustua pääluostariin, Valamon yläkirkkoon sekä vanhaan hautausmaahan. Jos aikaa on reilummin, voi tehdä laivamatkoja Nikolskin skiittaan, Kaikkien Pyhien Skiittaan, Getsemanen skiittaan ja Ylösnousemuksen skiittaan. Skiitta tarkoittaa pientä luostaria tai erakkomajaa. Esimerkiksi Ylösnousemuksen skiitassa on mahdollisuus kuunnella kirkkokuoroa ja syödä munkkien ruokalassa, trapeznajassa.

– Jo yksi matka riittää siihen, että saa unohtumattomia elämyksiä Valamosta. Siksi suosittelen sitä kaikille, myös ei-hengellisille ihmisille, Ustinova sanoo.

Paluumatkalle lähtiessä olo voi olla haikea. Tänne voisi jäädä pidemmäksikin aikaa.

Pohjolan Matka

TEKSTI: Pyry Ojala / Matkalle! -lehti 2/2018