Turvallisia kilometrejä bussin kyydissä – mitä tapahtuu ennen kuin bussi lähtee varikolta?

Ammattina matkailu Pohjolan Matkassa
Pohjolan Matka huoltokorjaamolla

Turvallinen matkustaminen on tärkeää, mutta harva miettii, mitä kaikkea varikolla tapahtuu ennen kuin linja-autot kuljettajineen ja matkustajineen pääsevät matkaan. Pohjolan Matkan työntekijät kertovat, mitä kulisseissa tapahtuu ja miksi huolellinen tarkistus ennen jokaista matkaa on niin tärkeää.

Linja-autojen säännöllinen huolto ja korjaus varmistavat turvallisen matkan. Mutta mitä huoltokorjaamossa oikeastaan tapahtuu? ”Huoltokorjaamossa nimensä mukaisesti huolletaan ja korjataan linja-autoja”, kertoo Pohjolan Matkan Joensuun varikon esimiesasentaja Antti Vehviläinen. ”Teemme niin öljynvaihto- ja ilmastointihuollot, kuin myös jarru-, kytkin- ja moottorikorjauksia. Rengastyöt kuuluvat myös korjaamon tehtäviin”, Vehviläinen täydentää.

Antti Vehviläinen Pohjolan Matkan huoltokorjaamolta
Antti Vehviläinen huoltaa linja-autoja Joensuun varikolla.

Kaiken kaikkiaan linja-autojen huollot ja tarkastukset ovat erittäin tärkeitä sekä turvallisuuden että luotettavuuden näkökulmasta. Huoltokorjaamoilla on suuri vastuu pitää linja-autot hyvässä kunnossa ja varmistaa, että ne ovat valmiita liikenteeseen.

Tuplavarmistus pitää kumipyörät pyörimässä

Huoltokorjaamossa varmistetaan, että linja-autot ovat aina parhaassa iskussa tekemällä määräaikaishuollot mahdollisimman säännöllisesti ajokilometrien mukaan. Näiden huoltojen yhteydessä autoa tarkastellaan tarkemmalla silmällä ja korjataan aina ennemmin ennakoiden sen sijaan, että odotetaan jonkun osan rikkoutuvan. ”Ennakoiva huolto ja korjaus on yksi tärkeimmistä asioista. Vakavan vian sattuessa autolla ei ajeta, vaan se korjataan ensin. Esimerkiksi jarruvikainen auto ei kuulu tien päälle”, Vehviläinen toteaa.

Linja-autot huoltokorjaamolla odottamassa vuosittaista turvallisuustarkastusta.

Linja-autoihin tehdään tarvittavien huoltojen lisäksi Pohjolan Matkan oma turvallisuustarkastus. ”Vuosittain tarkastetaan monta turvallisuuteen liittyvää asiaa, kuten turvavyöt, ensiapupakkaukset, jauhesammuttimet ja lasivasarat”, Vehviläinen kertoo ja täydentää, että lisäksi linja-auton moottorin likaisuus, polttoaine- ja öljyvuodot, jarrut, pakoputki, lisälämmitin, sähkökaapelit ja sulakkeet tarkistetaan. ”Puutteelliset kohdat korjataan eli esimerkiksi likainen moottori pestään, rikkinäiset turvavyöt vaihdetaan ja niin edelleen”, Vehviläinen huomauttaa.

Ajoonlähtötarkastus varmistaa sujuvan matkan

Huolellinen tarkistus ennen jokaista matkaa on tärkeää. Pohjolan Matkan linja-autonkuljettaja Ari Huhtanen kertoo, että ajoonlähtötarkastuksella varmistetaan asiakkaalle turvallinen matka sekä siisti ja toimiva auto. Ajoonlähtötarkastuksen myötä asiakkaat voivat siis luottavaisin mielin nousta bussiin.

Pohjolan Matkan ajoonlähtötarkastus
Ari Huhtanen tekemässä ajoonlähtötarkastusta ennen matkaa.

Ajoonlähtötarkastuksen vaiheet:

1. Auton virrat laitetaan päälle ja ajoneuvon seurantalaitteet kuitataan.

2. Nesteet, kuten öljyt ja jäähdytysnesteet, tarkistetaan.

3. Hihnojen kireys tarkistetaan.

4. Renkaat koputellaan rengasvasaralla ja muttereiden kireys tarkistetaan silmämääräisesti.

5. Ennen käynnistystä tehdään alkometriin puhallus, sillä linja-autot eivät käynnisty ilman sitä.

6. Käynnistymisen jälkeen tarkistetaan valot.

7. Käynnin aikana seurataan, että kaikki paineet ja lämmöt nousevat oikein eikä mittaristossa pala häiriövaloja.

8. Auton sisäpuolelle tehdään tarkastus, jossa käydään läpi mm. WC, turvavyöt ja auton siisteys.

9. Sammuttimien, raivausvälineiden ja ensiapupakkausten sijainti tarkistetaan.

10. Ajopäiväkirjasta tarkistetaan tankkaukset, WC:n tyhjennykset ja täytöt, käsipyyhkeet sekä paperin riittävyys matkalle.

11. Asiakkaan toiveiden mukainen teksti kirjoitetaan linjakylttiin.

12. Ennen lähtöä tarkistetaan vielä matkan sisältö, pysähdykset ja muut ajomääräykset.

13. Jos matka on useamman päivän pituinen tai suuntautuu ulkomaille, otetaan mukaan työkaluja ja mahdollisesti rikkoutuvia osia, kuten kiristäjänrulla, ilmatyyny, vesiletkuja ja klemmareita, lamppuja, sulakkeita, lisäöljyä ja -nesteitä, kuten jäähdytin- sekä lasinpesunesteet.

14. Jos matka suuntautuu ulkomaille, tarkistetaan auton paperit niin, että tarvittavat luvat ovat mukana.

Turvallisuus on osa vastuullista toimintaa

Vastuullisuus on myös tärkeä osa huoltokorjaamoiden toimintaa. Ennakoiva huolto ja korjaus, lajittelu ja kierrätys sekä turvallisuustarkastukset ovat esimerkkejä toimenpiteistä, joilla huoltokorjaamot pyrkivät varmistamaan, että linja-autot ovat aina parhaassa kunnossa ja valmiita turvalliseen liikennöintiin.

Lopuksi Huhtanen korostaa vielä sitä, että huolellisesta tarkistuksesta ennen jokaista matkaa ei tingitä, sillä se takaa asiakkaalle turvallisen matkan ja auton toimivuuden. Pohjolan Matkan pitkä kokemus ja panostus laatuun varmistavat, että asiakkaat voivat luottaa siihen, että he saavat aina toimivan linja-auton ja onnistuneen matkakokemuksen.