Mikä kiehtoo Viron kylpylöissä? – tutkija vastaa

Baltia Eurooppa Pohjolan Matkassa
Alla tutkijan lista siitä, mikä suomalaisia koukuttaa Viron kylpylämatkailussa. Lista perustuu tutkimusmatkalla tehtyihin havaintoihin ja haastatteluihin

1. Viro on kylpyläkohteiden ykkönen

Virossa on kylpylöitä asukasta kohden enemmän kuin missään muualla maailmassa, mikä tekee naapurimaastamme erityisen kylpylämatkakohteen myös maailmanlaajuisessa tarkastelussa. Monen sadan vuoden kylpyläperinteet näkyvät ainutlaatuisessa hoitovalikoimassa, mutta myös kylpyläarjen sujuvuudessa. Vaikka Viron kylpylöiden toiminta pyörii yhä vahvasti terveyden edistämisen ympärillä, palvelutarjontaa on vuosien saatossa laajennettu. Neuvostoaikaisten kansankylpylöiden tilalle on kehittynyt moderneja viihde- ja hyvinvointikeskuksia, joiden siisteys ja viihtyvyys saavat hyvät arvostelut myös suomalaismatkailijoilta.

2. Rentoutumisen paikka

Nykypäivän hektinen elämänmeno pakottaa välillä pysähtymään ja ottamaan aikaa itselle. Kylpyläympäristö aktiviteetteineen ja rentouttavine hoitoineen irrottaa ajatukset arjesta ja mahdollistaa huomion keskittämisen vain itseen ja omaan hyvinvointiin. Monet hakevatkin kylpylöistä nimenomaan lepoa ja rentoutusta. – Onhan se ihan eri tavalla rentouttavaa, kun ei tarvitse mistään huolehtia. Ainoa, mitä tarvitsee tehdä, on muistaa mennä oikeaan hoitohuoneeseen oikeaan aikaan, naurahtaa vuosittain kylpylämatkalla käyvä Tuula.

3. Kylpylähoidoista hyvää oloa ja elinvoimaa

Monelle kylpylähoidot ovat matkan suola – ne ovat keino huoltaa, hoivata ja hemmotella itseä. Viron kylpylöiden hoitovalikoimasta löytyy paljon perinteisiä hoitoja, kuten hierontaa, yrttiporekylpyjä ja lämpökääreitä, mutta myös trendikkäitä wellness-hoitoja. Monet arvostavat sitä, että paikan päällä lääkäri ja hoitajat auttavat löytämään sopivan hoitokokonaisuuden kunkin toiveet, tarpeet ja terveydentilan huomioon ottaen. Toiset kokevat hoitojen aikana hetkellistä rentoutta tai kivunlievitystä, kun taas toisilla vaikutukset ovat huomattavasti pitkäaikaisemmat. – Kyllä mulla on erilainen olo, kun täältä lähden. Jotenkin kevyempi olo pitkän aikaa, kertoo toistakymmentä vuotta kylpylämatkoja harrastanut Olavi. Kylpylähoidot voivat myös toimia osana sairauden omahoitoa. Esimerkiksi sähkö- ja magneettihoidoista on saatu helpotusta liikunta- ja tukielinten sairauksiin ja suolahuoneesta hengitysteiden ongelmiin. Monet käyttävät lomansa aikana myös kosmetologin ja parturi-kampaajan palveluja.

Pohjolan Matka

4. Maisemanvaihdosta mielen virkeyttä

Matkailualan tutkimuksissa korostetaan usein maisemanvaihdoksen positiivisia vaikutuksia mielen hyvinvointiin. Jos kaukomatkailuun ei ole aikaa tai kiinnostusta, niin esimerkiksi Pärnun upeat hiekkarannat, vehreät puistot ja kaupungin värikkäät ”pitsitalot” eroavat varmasti kotimaisemista ja luovat herkulliset puitteet rentouttavalle kylpylämatkalle. Toisin kuin ehkä herkästi ajatellaan, työikäiset eivät ole ainoita, jotka kaipaavat hetkellistä irtiottoa arjesta. Kaikenikäiset tarvitsevat vaihtelua ja mahdollisuuksia itsen hemmotteluun. – Se eläkeläisen elämä, se voi olla aika kiireistäkin. Rutiinista siirtyminen tuo mielen virkeyttä pitkäksi aikaa, toteaa kuudetta kertaa kylpylämatkalle lähtenyt Kaarina.

5. Helppoa ja turvallista

Erityisesti ikääntyvät matkailijat nostavat matkanteon helppouden ja turvallisuuden tärkeimmiksi tekijöiksi matkakohteen valinnassa. – Paljonhan me ollaan aikoinaan kuljettu oman perheen kanssa, mutta ryhmämatkailussa on oma mukavuutensa. Kaikki on järjestetty, linja-auto kulkee ja tavarat kulkee. Se on niin helppoa, Pirjo pohtii syitä, jotka ovat vuosi toisensa jälkeen saanet hänet Pohjolan Matkan kylpylämatkalle. Monet kokevat miellyttävänä myös sen, ettei Viron kylpyläkohteissa tarvita erityistä kielitaitoa ja ongelmatilanteiden sattuessa on mahdollista kääntyä matkatoimiston oppaan tai kylpylän henkilökunnan puoleen.

6. Yhdessä jaettuja elämyksiä

Ryhmässä matkustaminen tuo turvallisuuden tuntua, mutta on siinä muitakin hyviä puolia. Matkan aikana voi esimerkiksi syntyä uusia tuttavuuksia, oli matkassa sitten yksin, pariskuntana tai kaveriporukalla. Yksin ryhmämatkalle lähteneet kertovat, ettei omissa oloissaan viihtyvää katsota pahalla, mutta jos kaipaa juttuseuraa tai vaikkapa keilakaveria, sellainen yleensä löytyy. – Kyllä meillä on vaimon kanssa sillä tavalla sopu ollut, että pärjätään hirveän hyvin kaksistaankin, Erkki naurahtaa. Mutta ainahan se on kiva, jos osuu hyvä porukka kohdalle. Paljon ollaan uusia tuttuja näiltä matkoilta saatu, hän jatkaa.

Pohjolan Matka

Kirjoittaja

Veera Koskinen työskentelee väitöskirjatutkijana Jyväskylän yliopistossa. Hän on mukana Koneen säätiön rahoittamassa tutkimushankkeessa Crossing Borders for Health and Wellbeing, jossa tarkastellaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyvä matkailua Suomen, Venäjän ja Viron välillä. Jutussa esiintyvät sitaatit ovat poimintoja kylpylämatkan aikana tehdyistä henkilöhaastatteluista.

TEKSTI: Veera Koskinen/Matkalle! 2/2017