Upeiden nähtävyyksien ja makujen Tallinna

Baltia Kaupungit Pohjolan Matkassa
Monille tuttu Tallinna on kaupunki, joka uudistuu ja muuttuu koko ajan. Tallinnan voidaankin sanoa olevan erilaisten kaupunginosien palapeli. Niinpä kaupungista löytyy vaikka jokaiselle reissulle uutta ja erilaista nähtävää. Tässä meidän vinkkejämme upeisiin must see -paikkoihin. Näistä voit napata vinkkejä seuraaville Tallinnan matkoillesi!

Pohjolan Matka

Tallinnaan matkustaessa ongelmaksi muodostuu lähinnä se, että nähtävää on tosi paljon ja aikaa rajallisesti. Haluaisi nähdä ja kokea niin paljon! Vinkkejä kyseltäessä jokaisella on se oma suosikki ja netti on pullollaan erilaisia kohteita niin blogien kuin lukuisten matkasivujen muodossa. Kaikilla kohteilla on oma kiehtova tarina kerrottavanaan. Tässä joitakin vinkkejä, joista voit valita itsellesi mieluisimman.

Aikanaan torina palvellut Raatihuoneentori on varmasti monelle tuttu käyntikohde Tallinnassa. Tori on ollut vanhankaupungin sydän aina keskiajasta lähtien. Vuosien saatossa Raatihuoneentorista on tullut erilaisten tapahtumien järjestämispaikka ja moni suomalainen vieraileekin täällä tunnelmallisen joulutorin aikaan. Tiesitkö muuten, että Raatihuoneentori on saanut nimensä sen laidalla sijaitsevasta goottilaisesta raatihuonerakennuksesta? Mikäli entisaikojen arkkitehtuuri on lähellä sydäntäsi, kannattaa suunnata kulku Kadriorgin palatsiin.

Oikeastaan saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla vierailemalla Kadriorgissa, sillä palatsia ympäröi upea Kadriorgin puisto, josta löytyy museoita, joissa voit piipahtaa. Kadriorgin palatsi on kohonnut paikalleen jo Pietari Suuren aikana ja se on nimetty hänen vaimonsa Katariina I:n mukaan. Aika ihana huomionosoitus, vai mitä? Tallinnan suosituimmaksi museoksi on noussut Lentosatama (Lennusadam) ja se onkin ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Lentosatama sijaitsee tunnetussa Kalamajan kaupunginosassa ja se esittelee kiehtovia tarinoita virolaisesta merenkulusta ja sodankäynnistä. Museo sopii kohteeksi koko perheelle ja tarjoaa varmasti jännittäviä hetkiä Tallinnan matkalle! Miltähän tuntuisi katsella Tallinnaa korkeuksista, matkustaa sukellusveneellä tai ihailla Tallinnanlahden upeita maisemia? Kaikkiin näihin saat vastauksen museosta, sillä siellä voi piipahtaa simulaattorissa ja tehdä Tallinnan ylilennon, matkata sukellusveneellä maailman ympäri tai vaikka purjehtia Tallinnanlahden kauniissa merimaisemissa! Yksi kuvatuimmista paikoista Tallinnassa on varmastikin Kohtuotsan näköalatasanne. Täällä otetaan ne Tallinna-selfiet matkakavereiden kanssa ja ihaillaan kaupungille levittäytyviä näkymiä. Näköalatasanteelta näet niin Olevisten kirkolle kuin moderniin keskustaankin ja näetpä sieltä yhden maailman parhaiten säilyneen puolustusjärjestelmänkin; Kaupunginmuurin. Alkuperäistä muuria on jäljellä melkeinpä kaksi kilometriä! Voitkin matkallasi patikoida kuin vartiosotilas kuunaan, sillä voit kulkea muureilla osuuden, joka yhdistää Nunna-, Sauna- ja Kultajalan tornit. Kenties  kuitenkin nautit rauhallisesta tunnelmasta ja muureilta avautuvasta kauniista punatiilisten kattojen ylle avautuvista Tallinnan kaupungin maisemista.

Kuva: Kadi-Liis Koppel

Pohjolan Matka

Kun nälkä yllättää

Tallinna ei ole suinkaan pelkkiä nähtävyyksiä vaan se on upeiden makujen mekka! Tallinnan ravintolatarjonta on laaja tarjoten elämyksiä ja nautintoja jokaisen herkuttelijan makuun. Usein kysytäänkin ravintolavinkkejä – juuri sitä parasta ja ihaninta ravintolaa. Sellaisen vinkin antaminen on lähestulkoon mahdotonta, sillä jokaisella on makunsa ja Tallinnan makukirjo niin valtava! Lisäksi Tallinnan ravintolamaailmassa tapahtuu jatkuvasti uusien paikkojen auetessa ja mahdollisesti jonkun sulkiessa ovensa. Mikäli liikut vähääkään isommalla porukalla on ehdottomasti suositeltavaa tehdä pöytävaraus ennakkoon. Näin varmistat, että pääset viettämään iltaa juuri siihen ravintolaan, jossa olet ajatellut matkasi aikana käydä. Mikä Tallinnan ravintolamaailmassa sitten on se juttu, joka houkuttaa aina uudestaan ja uudestaan tutustumaan paikkoihin? Varmasti se, että Tallinnassa nautit mukavassa tunnelmassa hyvän aterian kohtuuhintaan. Yksi niin paikallisten kuin matkailijoidenkin suosikkiravintola on Rataskaevu 16. Vaikka ravintola on todella suosittu, on sen hinnat kohtuulliset. Sen lisäksi ravintolassa on viihtyisä tunnelma ja ystävällinen palvelu – mitä muuta sitä kaipaisikaan onnistuneeseen ravintolailtaan. Muistathan pöytävarauksen suunnitellessasi illallista Rataskaevu 16 -ravintolassa!

Tallinnan vanhin yhä toiminnassa oleva ravintola Controvento on paikka, johon palataan aina uudelleen ja uudelleen. Ellei ravintola ole ennestään tuttu, olet mahdollisesti törmännyt sen sijaintipaikan; kauniin Katariinankujan kuviin. Valtaosa Tallinnan kävijöistä ikuistaa tämän kujan. Upeista makuelämyksistä Controventossa voitaisiin mainita mm. paholaisen spagetti ja gorgonzolakastikkeella viimeistelty naudanfile. Noa on ravintola, jossa yhdistyy herkulliset maut, kaunis sisustus ja hurmaava näköala Tallinnanlahden yli kohti vanhankaupungin siluettia – samalla saa siis ravintoa niin mielelle, silmille kuin kielelle! Vanhassakaupungissa sijaitseva Pegasus on kestosuosikki ja tunnettu hyvästä palvelustaan. Pegasuksen kauniit näköalat Nigulisten kirkolle ja Toompealle luovat idylliset puitteet aterialle. Laiskoihin viikonloppuaamuihin kuin tehty on ravintolan viikonloppubrunssi sen ihanalla lasitetulla terassilla nautittuna.

Kuva: Visit Tallinn / Krõõt Tarkmeel

Lounas- ja illallisravintoloiden lisäksi Tallinnasta löytyy viehättäviä kahviloita sekä tietenkin pubeja ja baareja, joissa viettää aikaa hyvässä seurassa viihtyen.  Scotland Yard on jo nähtävyys sinänsä; sen sisustuksessa on käytetty vanhanaikaisia etsintäkuulutuksia ja aseita. Tarjoilijat ovat myös teemassa mukana ja ovat pukeutuneet poliiseiksi. Scotland Yardissa tarjoillaan klassisen englantilaisen sekä perinteisen kansainvälisen keittiön makuja. Tämä paikka on myös sporttiväen suosiossa, sillä ravintolan jättimäiseltä screeniltä voi seurata urheilulähetyksiä. Viikonloppuisin Scotland Yard kokoaa live-musiikin ystävät yhteen. Mainitsemisen ja myöskin vierailun arvoinen paikka on Brewdog Tallinn, joka avattiin Tallinnaan vuonna 2017. Skotlannin nummilta maineeseen ponnistanut panimo on suosittu paikka ja on löytänyt oman asiakaskuntansa myös Tallinnan kävijöiden joukosta. Hanaoluita löytyy peräti 12 erilaista – näistä löytynee jokaiselle oma suosikki janoa sammuttamaan. Piipahda sisään ja rentoudu!

Tallinna on pullollaan toinen toistaan viihtyisämpiä kahviloita, jotka houkuttelevat makeannälkäiset pistäytymään kahville ja makealle välipalalle. Miltä kuulostaisi suussa sulava tryffeli röyhelöisen runsaasta sisustuksesta ja makoisasta kahvista nauttien Pierre Chocolateriessa tai kahden venäläisrouvan ihastuttavassa pienessä kakkuleipomossa nautittu makea herkku. Jo paikan nimi, Pavlova Cake, kertoo, että paikan tähti on pavlova, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla myös paikan vaahtokarkkimaista sefiiriä ja ihania venäläisiä leivonnaisia.

Toivottavasti löydät matkoillesi monta mielenkiintoista kohdetta nähtäväksi ja makoisia herkkuja ravintoloista nähtävyyksien lomassa nautittavaksi! Tallinna tarjoaa aina uutta nähtävää ja koettavaa!

Pohjolan Matka

Teksti: Jaana Ikonen/Pohjolan Matka