Tukholma lasten silmin

Kaupungit Pohjoismaat Pohjolan Matkassa
Risteily Tukholmaan on lyhyemmän lomareissun kaipuuseen hyvin vastaava matkatyyppi. Erityisen mukava juttu risteily isolla aluksella on pikkumatruuseille, joille jo laivassa "asuminen" ja sillä matkustaminen ovat elämys.
Silja Serenade merellä

Pohjolan Matka

Tukholma on vuodesta toiseen yksi suosikkimatkakohteista ja se onkin helppo kohde monenlaiselle matkustajalle. Tämä länsinaapurimme suurkaupunki on täynnä mielenkiintoista tekemistä ja näkemistä; museoita, ostoskeskuksia, kivoja kahviloita, ravintoloita ja ihan jo kaupunki itsessään on viehättävä vanhankaupungin kapeine kujineen. Tutkimista ja tekemistä riittää niin, että joka kerta Tukholmaan matkustaessa löytää uusia paikkoja, joissa käydä.

Tukholmaan meriteitse matkustettaessa laivalla on aikaa kahden illan ja yön ajan, joten merimatkasta ja laivan palveluista ehtii ottaa kaiken irti. Lapsille isot laivat ovat ihmettelyn aihe, oma hytti on hauska huone reissun aikana ja laivalta löytyvät leikkipaikat tarjoavat mahdollisuuden hauskanpitoon uusien ystävien kanssa. Tukholman reitin laivat ovat viihtyisiä ja täynnä palveluita sekä viihdettä – aika laivalla ei todella käy pitäksi. Matkustimme Tukholmaan Silja Serenadella, joka liikennöi Suomen lipun alla Helsinki-Tukholma -reitillä.

Lasten kanssa matkustaessa bussi on helppo ja vaivaton väline kotipaikkakunnalta Helsinkiin siirtymiseen. Pohjolan Matkan Tukholman risteilyihin on mahdollista liittyä mukaan kymmeniltä eri paikkakunnilta. Ammattitaitoinen kuljettaja huolehtii turvallisesta matkasta ja matkustajat voivat rentoutua matkan aikana ja nauttia helposta matkanteosta.

Viihtyisät Tukholman laivat

Siljan laivoilla promenadella on mukava kuljeskella, poiketa ostoksille tai virvokkeille ja seurata ihmisvilinää. Tukholman risteilymatkalla ehtii nauttimaan sekä buffetin herkuista että muidenkin ravintoloiden tarjonnasta, sillä matkalla on kaksi iltaa aikaa laivalla. Buffalle vaihtoehtoja tarjoavat esimerkiksi aiemmin mainittu Fast Lane sekä Grill House ja Bon Vivantin. Paluumatkalla Grill House oli meidän valintamme ja olipa mukava huomata, kuinka hienosti lapset huomioidaan ravintolassa.

Promenadella on risteilymatkalla myös erilaisia esityksiä ja tällä matkalla näimme upean ilma-akrobatia -shown. Taidokas esitys korkeuksissa keräsi promenadelle runsaan joukon katselijoita. Huima esitys, jota niin pienemmät kuin isommatkin seurasivat lumoutuneena. Siljan laivoilla onkin panostettu viihteeseen ja matkustajien viihtymiseen. Starlight-yökerhossa risteilykansaa viihdyttävät kansainväliset orkesterit ja keskiyön show upeine tanssijoineen ja pukuloistoineen. Tukholman laivat ovat kuin hotellin ja ostoskeskuksen yhdistelmä – shoppailun ystäviä hemmotellaan useilla eri myymälöillä. Lasten kanssa matkustaessa tutuimmaksi tulivat Tax Free Superstore, josta löytyi herkut niin laivamatkalle kuin tuliaisiksi ja kotiin sekä lasten ikioma Kids&Toys -myymälä, josta löytyy suosikit kuten Lego, Hot Wheels ja Muumi sekä erilaisia puuhakirjoja, kyniä ja pelejä. Kurkkasimme myös Gift- ja Electronics -myymälöihin, joista löytyy tuliaisia ja ostettavaa tutuilta merkeiltä kuten Iittala, Arabia ja Marimekko.

Matkapäivää oli odotettu kovasti ja reissukassit pakattu hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä. Aikainen aamukaan ei lapsia haitannut, sillä tiedossa oli hauska ja jännittävä reissu Tukholmaan. Bussimatkalle varattiin tekemistä ja hieman eväitä, vaikkakin taukopaikoilla ehtii oikein hyvin myös syömään. Lapsille bussimatkakin on erilainen ja mukava kokemus. Etupenkin paikoilta näki tarkkaan mitä kuljettaja työssään tekee ja näiltä paikoilta oli myös helppo seurailla liikennettä. Tiesitkö, että Pohjolan Matkan matkoihin voit ostaa lisämaksusta etupenkin paikat? Ja mikäli matkalla on pieniä lapsia, jotka matkustavat kaukalossa, on etupenkin paikat parhaat paikat myös kaukalon kiinnittämistä ajatellen. Nappaa tästä vinkki seuraavalle matkallesi!

Helsinkiin saavuttaessa kuljettaja noutaa matkustajille liput ja jakaa ne bussissa, joten matka on tältäkin osin helppo. Matkustajat voivat lippujen jakamisen jälkeen siirtyä bussista terminaaliin odottamaan laivaan pääsyä. Silja Serenade lähtee Helsingin Olympiaterminaalista klo 17.00 kohti Tukholmaa ja mekin siirryimme bussista laivaan katsomaan millainen hytti meitä siellä odottaakaan. Tälle matkalle meillä oli varattuna Muumi A-hytti – ihana vaihtoehto lasten kanssa matkustaessa! Muumeista tuttujen hahmojen kuvia löytyy yllättävistäkin paikoista hytissä. Verhot olivat aivan kuin Muumimamman essu ja mitähän lienee Pikku Myyllä mielessä? Jotain hän näyttää pohtivan. Hytissä ei kauaa maltettu olla, sillä lapset halusivat lähteä tutkimaan laivaa ja katsomaan millainen leikkipaikka tällä laivalla mahtaakaan heitä odottaa. Kurnivat masut hiljennettiin Fast Lanessa burgereilla – erinomaiset maut, hyvä asiakaspalvelu ja tilaukset saapuivat nälkäisille pikkumatruuseille nopeasti. Mainio vaihtoehto siis ruokailuun tämäkin!


Riemua ja vauhtia SiljaLandissa

Lasten kanssa matkustaessa laivamatkan kohokohta on Silja Serenadella ainakin pikkumatruuseilta kysyttäessä SiljaLand, jossa on 290m2 tilaa temmeltää, leikkiä ja juostakin! Mikä sen parempaa. Kaksi pallomerta, elektroninen peliseinä, mahdollisuus piirtää ja lukea, elokuvia, legoja, Play Station -pelejä – SiljaLandissa ei aika käy pitkäksi! SiljaLand sijaitsee kannella 5 ja leikkien ohella voi herkutella Spice Ice -jäätelöbaarissa. SiljaLandissa on myös huomioitu lasten kanssa matkustaminen, sillä sieltä löytyy mikro lastenruoan lämmitystä varten ja myöskin wc ja lastenhoitohuone. Lapset viihtyivät pallomeressä polskien, legoilla rakentaen ja pelejä pelaten. SiljaLandista löytyvä junarata oli myös kiva ajanviete ja varsinkin tyttö piirteli pitkän aikaa Harri Hylkeen, Muumin ja muita risteilyyn liittyviä kuvia.

Viikonloppuisin ja lasten loma-aikoina SiljaLandissa on myös aktivaattorit, jotka järjestävät toimintaa lapsille. Myös lasten suosikit; Harri Hylkeen ja Muumin voi bongata laivalta lomaviikoilla. Ehkä heistä on hauskaa matkustaa laivalla juuri silloin, kun siellä on paljon pikkuväkeä matkustajien joukossa?

Pohjolan Matka

Pohjolan Matka

Mukavaa tekemistä Tukholmassa

Tukholma on kaunis kaupunki tarjoten tekemistä ja näkemistä jokaiselle. Risteilymatkan aikana maissaoloaikaa on usean tunnin verran, joten päivän aikana ehtii kuljeskella katselemassa kaupunkia, piipahtaa lounaalla ja tehdä ostoksia. Lukuisat museot Tukholmassa ovat ilmaisia, joten jos olet museoiden ystävä, kannattaa huomioida tämä ja valita Tukholmassa vietettävälle ajalle suosikkimuseot vierailukohteiksi.

Kun matkustat Tukholmaan Pohjolan Matkan mukana, on oma bussi mukana Tukholmassa ja kuljettaa matkustajat satamasta keskustaan ja edelleen Djurgårdenin saarelle, jossa päivä kuluu mielenkiintoisissa kohteissa. Junibacken on hieman pienemmille lapsille sopiva kohde. Junibackenilla pääset mukaan Astrid Lindgrenin satuhahmojen maailmaan. Täällä tapaat Mikko Mallikkaan, Viirun ja Pesosen, voit leikkiä Peppi Pitkätossun talossa ja laskea sieltä ulos liukumäkeä pitkin – uskallatko kiivetä Pepin hevosen Pikku-Ukon selkään? Junibackenin satujuna vie vierailijat kiehtovien tarinoiden maailmaan. Djurgårdenin saarella sijaitsee myös Skansen; maailman ensimmäinen ulkoilmamuseo. Skansenilla on paljon kivaa niin pienelle kuin vähän isommallekin matkailijalle! Eläintarha, akvaario ja pieniä putiikkeja, jotka ovat pullollaan kaikkea ihanaa pikkutavaraa sekä käsitöitä. Skansenilla on viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita, joissa voi päivän aikana käydä nauttimassa herkkuja ja pientä purtavaa. Rauhallisempia kohteita kaipaaville  saarelta löytyy esimerkiksi Nordiska Museet, jossa esitellään Ruotsin kansallishistoriaa ja kansantiedettä 1500-luvulta saakka. Museoista puhuttaessa ei sovi unohtaa maailman kuuluisimpien nähtävyyksien joukkoon kuuluvaa Vasa-museota, josta löytyy maailman ainoa 1600-luvulta säilynyt alus, josta on tullut oikea taideaarre upeine koristeveistoksineen. Vasa-museo on kaikenikäisten suosikki vuodesta toiseen!

Tukholman keskustassa voi tutustua Tukholman kuninkaanlinnaan sekä nähdä kuninkaanlinnan vahdinvaihtoon liittyvän paraatin paikan päältä. Shoppailijoille keskusta tarjoaa lukuisia kauppoja ja putiikkeja, joista varmasti löytyy jokaiselle jotakin. Olet varmasti kuullut sellaisten ostoskeskusten nimet kuin NK ja Gallerian? Ne ovat kenties Tukholman tunnetuimpiin kuuluvia ostoskeskuksia. Lisäksi Åhlens City on käymisen arvoinen kohde, sillä risteilymatkan aikana shoppailuaikaa on muutama tunti ja täältä löytyy kaikki merkittävät ruotsalaiset merkit niin naisille, miehille kuin lapsillekin. Myös vanhan kaupungin pikkuputiikkeihin kannattaa suunnata tekemään löytöjä ja ihastelemaan vanhan kaupungin pikkukatuja sekä upeaa arkkitehtuuria. Vanha kaupunki kapeine kujineen on ihana paikka ihan vain kuljeskella ja ihailla ympäristöä. Meidän marraskuisen matkamme aikaan Tukholma oli tuulinen, mutta poutainen, joten meistä oli hauskaa kuljeskella kaupupungilla katselemassa ihmisvilinää ja piipahtaa ostoskeskuksissa kurkistamassa mitä kaikkea niissä on tarjolla. NK:n näyteikkuna veti lapsia puoleensa, eikä ihme, sillä olihan se aika ihana. Kävimme myös vanhassa kaupungissa, jossa edellä mainitut kapeaakin kapeammat kujat olivat lasten mielestä houkuttelevia ja niin erilaisia kuin omassa jokapäiväisessä asuinympäristössä.

Tukholma on ihana ja helppo kohde lasten kanssa matkustaessa. Kurkkaa Pohjolan Matkan sivuilta lisää Tukholman risteilyihin liittyvää tietoa ja varaa oma matkasi tähän aivan lähinaapurissamme sijaitsevaan suurkaupunkiin. Hyppää kyytiin, nauti lomasta ja koko perheen riemukkaista hetkistä!

Pohjolan Matka

Teksti: Jaana Ikonen/Pohjolan Matka