Taikaa, tunnelmaa ja elämyksiä Taikatalvessa

Ammattina matkailu Kotimaa Pohjolan Matkassa
Muumit on aiheena tuttu monenikäiselle, sillä suosittu televisiosarja näki päivänvalon Suomessa jo vuonna 1991. Vuodesta toiseen kestosuosikkina pysyvät Muumit saivat vuonna 2018 uuden hienon muodon, kun Leppävirralle avattiin Muumi-jääveistosnäyttely 26.12.2018. Kylpylähotelli Vesileppiksen yhteydessä oleva näyttely on suosittu matkailunähtävyys ja näyttelyssä vieraili helmikuuhun 2019 mennessä yli 15000 kävijää!

Pohjolan Matka

Muumi-jääveistosnäyttely perustuu Taikatalvi-tarinaan ja on herättänyt ihastusta niin suomalaisissa kuin kansainvälisissäkin vieraissa. Taikatalvi-tarina kertoo eräästä Muumilaakson talvesta, jolloin Muumipeikko herää kesken talviunien muiden nukkuessa talviuntaan. Talven asiat mietityttävät Muumipeikkoa ja hän lähtee talviselle tutkimusmatkalle, jossa tapaa muuta Muumilaakson väkeä kuten Tuu-Tikin ja Mörön. Ihan hetkessä tällaista jääveistosnäyttelyä ei tehdä, sillä jo jään varastointi kestää vuoden. Varastoimalla jäätä sen laatu paranee; jäästä tulee tiiviimpää, sinertävämpää ja entistäkin kovempaa. Muumi-jääveistosnäyttelyn jäästä 2/3 tulee Lainionjoesta Suomen Lapista ja 1/3 Puruvedestä.

Kuva: Markus Laakso

Me vierailimme lasten kanssa jääveistosnäyttelyssä talvilomaviikolla maaliskuussa 2019. Olimme tutkineet näyttelyn kuvia netistä ja kuvat olivat niin hienoja, että halusimme nähdä jääveistokset paikan päällä. Tuolloin 6- ja 8- vuotiaat lapset olivat haltioissaan alusta alkaen, sillä näyttelyyn laskeudutaan hissillä 30 metriä maanpinnan alapuolelle. Jo hissimatkalla tunnelma johdattelee jäämaailmaan Muumi-kuvineen ja sinisine valoineen. Näyttely avautuu silmien eteen niin upeana, ettei tiedä minne päin katsoisi! Näyttelyalueella kulkiessa tuntuukin, että koko ajan huomaa jonkin yksityiskohdan, jota tutkia. Jääveistosnäyttelyssä on lukuisien Muumi-tarinoista tuttujen hahmojen lisäksi mm. korkea, yli 5 metrin korkeuteen kohoava Muumitalo, jonka sisälle voi mennä ihmettelemään taloa. Upeat valot luovat veistoksiin lisätunnelmaa.

Lapsille erityisen kiehtova juttu Muumi-jääveistosnäyttelyssä oli aktiviteettialue. Tältä alueelta löytyi mm. valtava liukumäkivuori, josta lapset voivat valita itselleen sopivan laskukohdan aina hurjasta vuoren huipulta lähtevästä pitkästä mäestä pienempään vuoren alaosasta lähtevään lyhyempään mäkeen. Kaikki vaihtoehdot piti tietenkin testata useampaan kertaan ja mäenlaskussa vauhtia ja naurua riittikin pitkäksi aikaa! Liukumäen lisäksi alueelta löytyy perinteinen napakelkka, jossa vauhdin ystävät saavat mahan pohjassa kutkuttavat kyydit entisajan malliin.

Jääveistosnäyttelyssä aika kuluu joutuisasti ja varsinkin mäenlaskussa ja napakelkan kyydissä hurjastellessa voi nälkä yllättää vierailijat. Riemukkaiden hetkien jälkeen voikin nousta hissillä takaisin ylös Vesileppiksen tuloaulaan ja suunnata aterioimaan monipuolisen kattauksen tarjoavaan lounasravintola Leppäkerttuun tai valita aterian herkullisia vaihtoehtoja sisältävältä a la carte -listalta.

Pohjolan Matka

Kuva: Markus Laakso
 

Muumi-jääveistosnäyttely avautuu uudelleen 26.12.2019. Mitähän kaikkea hauskaa jääveistosnäyttelyssä tänä talvena nähdään?

Avoinna joka päivä klo 10-20
Ryhmille avoinna sopimuksen mukaan myös muina aikoina.
Muutokset mahdollisia.

Liput

Voimassa 26.12.2019–30.6.2020

Pääsylippu 14 € | 1-3-vuotiaat 7 € (alle 1-vuotiaat maksutta)
Perhelippu (2+2 henkeä) 48 € | Ryhmät (yli 10 hengen) 13 €

Kuva: Markus Laakso

Teksti: Jaana Ikonen/Pohjolan Matka