Risteilymatkan täydeltä iloa ja irtiottoa – tarina siitä kun savolaiset m/s Europalle lähtivät

Baltia Eurooppa Pohjolan Matkassa
'- Aivan uskomattomat, näillä sanoilla kuvaili Sanna tunnelmiaan saatuaan tiedon risteilymatkan voittamisesta itselle ja viidelle ystävälle. Kaveriporukalla oli ollut jo suunnitelmissa lähteä jonnekin yhdessä lähiaikoina, joten siksikin voitto sattui oikein hyvään ajankohtaan.

Mikä risteilyssä viehättää?

Aiempaa risteilyhistoriaa oli porukasta kaikilla, lähinnä on risteilty aiemmin lasten ja perheen kanssa. Kohteista tutuksi oli tullut Tallinna, osa oli Tukholmassakin vieraillut. Hauskimpana risteilymuistona aiemmista kerroista Lehtolat ja Sanna muistavat risteilyn noin neljän vuoden takaa. – Lähdettiin juhlimaan Sannan valmistujaisia Tukholman laivalle. Samaan aikaan laivalla oli Abiristeily, ja me solahdimme joukkoon juhlimaan täysillä muiden mukana. Meidät otettiin tasavertaisena mukaan ikiä kyselemättä, nauravat Minna Maarit ja Sanna. Kysyttäessä puolestaan mitä onnistunut risteilymatka pitää sisällään, vastausta ei tarvinnut kauan miettiä. – Tanssia, karaokea, hyvää ruokaa, rentoutumista ja tärkeimpänä arjesta irrottautumista, luettelo tuli kuin yhdestä suusta.

Se, että risteilymatkaan sisältyy liittymäkuljetus kotipaikkakunnalta satamaan, on joukon mielestä ehdottoman hyvä juttu. – On kätevää, kun koko paketin saa samasta paikasta, jää pois miettimiset, miten Helsingistä rautatieasemalta tai linja-autoasemalta siirrytään satamaan ja miten aikataulut käyvät yksiin, tuumaavat Susanna ja Kaisa. Ja tietysti on tärkeää, että kuljettaja on rento eikä mikään tiukkapipo, ja nämä kriteerit tämän matkan kuljettaja Kimmo Härkönen Kajaanista matkalaisten mukaan täytti erinomaisesti.

Europa oli laivana etukäteen ryhmälle jonkin verran tuttu. Laivasta tiedettiin, että se oli iso ja että siellä on tehty viime vuonna paljon remonttia. Joku oli myös kuullut, että laivalle oli rakennettu Tukholman laivojen tapaan ostosten tekemistä varten kävelykatu. Laivamatkaa odotettiin innolla, eikä vähiten sen vuoksi, että tällä kertaa oli luvassa A-luokan reissu myös hyttiluokan perusteella.

Kuvassa ylhäällä vasemmalta Tiina Pettersson, Susanna Hyvärinen, Olli Lehtola, alhaalta vasemmalta Kaisa Savallampi, Minna Maarit Lehtola ja Sanna Lappalainen

Pohjolan Matka

 

 

Europan kesäherkut

Tallink Siljan m/s Europan kesä on täynnä herkkuja, ostoksia ja mukavaa tekemistä perheille. Grande Buffet -ravintola tarjoaa sesongin herkkuja moneen nälkään. Ravintolassa on tarjolla perinteiset seisovan pöydän herkut katkaravuista, kaloista, paahtopaistista ja suklaamoussesta aasialaiseen katuruokatyyppisiin vaihtoehtoihin. Buffetin salaattitori on kokonaan vegaaninen. Katkaravut ja sillit, joilla on MSC-merkki, on merkitty asiaankuuluvalla logolla. Buffet-ravintolassa herkkujen kyytipojaksi voi nauttia ilman lisäveloitusta laivan omia puna- ja valkoviiniä, olutta, virvoitusjuomia, vettä, kahvia ja teetä. Lisäksi voi erilliseltä juomalistalta tilata drinkkejä tai snapseja edullisesti. Tarjolla on tänä vuonna paljon myös alkoholittomia juomia, kuten erilaisia limonadeja ja terveellisiä mehuja, esimerkiksi tomaattimehua.

Pohjolan Matka

 

 

Viihde laivalla

Kesällä nautitaan myös Europalla laadukkaasta viihteestä. Sunnuntai-torstai -lähdöillä esiintyy suomalainen meritanssiorkesteri ja torstai-lauantai -lähdöillä vuorossa on kotimainen bilebändi. Ravintola Fast Lanessa viihdyttää viikonloppuisin virolainen tanssimusiikkiyhtye. Ja mitäpä risteily olisi ilman trubaduuria, karaokea tai bingoa – niitä pelataan päivittäin.

Lapsetkin viihtyvät Europalla kesällä. Normaalin Lottemaan lisäksi avoinna on lasten oma Summer Center laivan kokoustiloissa kannella 12 aina 14.8. saakka. Myös muumi seikkailee laivalla päivittäin 11.8. saakka. Lapsia viihdyttämässä on myös laivan omia leikkitätejä tai aktivaattoreita, jotka järjestävät lapsille kaikkea kivaa. Uutta kesällä on koko perheille suunnattu Heureka Tiedeshow. Esitys nähdään sekä meno- että paluumatkalla laivan yökerhossa, ja se kestää noin 20 minuuttia. Show pyörii laivalla aina 11.8. saakka. Ja että ohjelmaa varmasti on lapsille ja lapsenmielisille riittävästi, Europalla järjestetään myös Lasten Festari -risteilyjä, joissa tähtenä loistavat lasten oman suosikit. Lasten Festari -risteilyllä esiintyvät 3.7. Hevisaurus, 17.7. Kengurumeininki ja Mimi & Kuku ja 1.8. Aarne Alligaattori & Viidakkorumpu sekä Mimi & Kuku.

Syksyllä jatkuvat entisestä tutut teemalähdöt, kuten Iskelmäkeskiviikot, Club55 -risteilyt sekä suositut Koko Laiva Laulaa -lähdöt. Iskelmäkeskiviikossa esiintyy aina kaksi iskelmätaivaan tähteä, Club55 -lähdöillä puolestaan on luvassa kiinnostavia luentoja ja konsertteja. Koko Laiva Laulaa -lähdöllä Heidi Pakarinen laulattaa risteily-yleisöä sekä esiintyy muutenkin.  Nuorempi väki voi kiinnostua Europan Electric Carneval – tai ALL IN -bilemusiikki -tapahtumista.

Ostokset kruunaavat risteilyn

Risteilyn yksi ehkä tärkeimpiä aktiviteetteja on tietysti edulliset ostokset. Europan tax free -myymälöissä asiakas säästää aina 20 % maahintoihin verrattuna. Tänä kesänä laivan myymälät ovat pullollaan ihania kuohuviinejä – luvassa on myös uusia kosmetiikkamerkkejä kuten A’kin sekä Benfits ja Origins. Lapsille tarjolla on ihania Leviksen tuotteita sekä Muumien viehättäviä vaatteita. Lisäksi kestosuosikkeja kotiinviemisiksi ovat myös laivan omat tuotteet, kuten Siljan Harry Hylje tai Tallinkin sekä Silja Linen logolliset tuotteet.

Kuva: Pasi Liesimaa

Pohjolan Matka

Risteilyn jälkeen mukaan jää muistot

Risteilyn jälkeen vastassa on väsynyt, mutta onnellinen ryhmä Savosta. Näinhän sen pitää muistorikkaan matkan jälkeen ollakin. Miten matka sitten onnistui ja miten odotukset täyttyivät? – Mahtavan mukava reissu oli, ylitti odotukset, summasi Tiina kaikkien puolesta. Pikku kommelluksia sattui, kuten monesti matkalla muutenkin. – Menimme vahingossa laivalle palatessa väärään terminaaliin. A-terminaalissa ihmettelimme, että nyt ei ihan paikat näytä samalta kuin tullessa… ja kiirehän siinä meinasi tulla juostessa tavaroiden kanssa oikeaan D-terminaaliin, nauraa Sanna. Tämäkään sattumus ei kuitenkaan hymyä hyydyttänyt.

Jokaisella matkalla on ne omat kohokohtansa ja asiat, joita myöhemmin muistellaan. Parhaiksi asioiksi tällä matkalla mainitaan miettimättä paras seura, totaalinen arjesta irrottautuminen, saatavilla olemattomuus, paljon ihania kokemuksia vähällä aikaa ja hyvä musiikki. Tässä matkassa oli aikalailla kaikki, mitä matkalaiset saattoivat odottaa, mutta jotakin pientä olisi voinut olla toisin. – Enemmän aikaa perille, enemmän yöruokatarjontaa laivalle ja aktiivisempaa risteilyohjelmien jakoa, näitä toivoivat myöhään yöhön jaksaneet matkalaiset. Tosin osa oli sitä mieltä, että risteilyohjelmaa kyllä tarjottiin, mutta menomatkalla laivan imu oli niin suuri, ettei sitä ehditty kiireessä napata mukaan.

Europa laivana koettiin hyväksi. Siellä oli kaikki ne elementit, mitä etukäteen odotettiinkin. Hyvää ruokaa, rentoa tunnelmaa, tanssia, karaokea, rennonreipasta seuraa ja erinomaista musiikkia. Seuraavalla matkalla kuitenkin pitää nähdä Tallinnaa enemmän. – Hotellimatkalle kahdeksi tai kolmeksi yöksi, Tallinnassa on niin paljon kaikkea ihanaa, jotta kaupunkiin pitää tutustua ajan kanssa, näin päätti ”ryhmä Rämä”, ja lähetti suuren suuret kiitokset Pohjolan Matkalle ja Tallink Sijalle. Ja erityiskiitokset kuljettaja Kimmo Härköselle.

TEKSTI: Piia Räty