Monipuolinen Pärnu kutsuu lomalle!

Baltia Eurooppa Kaupungit Kulttuuri
Pärnun rikas historia ja iloinen nykypäivä tarjoavat elämyksiä kaikille. Pärnun keskusta, kauniit puistot ja kylpyläalue kuuluisine rantoineen ja rantakatuineen kutsuvat kävelemään. Kaupungissa on näkyvissä merkkejä sekä kaukaisesta keskiajasta että modernista ja nopeasti kehittyvästä nykypäivästä. Suosittelemme katsomaan myös kaupungin ulkopuolelle. Uteliaita odottavat luotoja täynnä oleva rannikko, mäntymetsikkö dyyneineen ja luonnon muodostamat hiekkarannat, värikäs kalastajakulttuuri sekä suot ja aarniometsät. Kaikkialla on nähtävissä kauniita (ranta-) kyliä, kirkkoja, kartanoita, museoita sekä luontonähtävyyksiä.

Pärnu tunnetaan ennen kaikkea lämpimästä ja valkoisesta hiekkarannasta sekä kylpylöistä. Kylpylöitä löytyy jopa kahdeksan. Kylpylöiden ja kauniin rannan lisäksi kaupungin ylpeytenä pidetään avaria puistoja sekä pitkiä puistokatuja, joita pitkin on hyvä kävellä  tai pyöräillä. Pärnun koko merenpuoleinen alue on luonnonsuojelualuetta ja siihen tutustumista varten on laadukkaita kevyen liikenteen väyliä, vaellusreitti ja näköalatorneja. Luonnosta ja ympäristöstä kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti vierailla Pernovan tiedekeskuksen ruohokattoisessa ekotalossa.

Tervise Paradiis -kylpylässä

Pohjolan Matka

Pärnun maakunnasta löytyy luonnon muodostamia rantoja, hiljaisia loputtomia soita ja ylväitä aarniometsiä. Alueella matkaavia odottavat useat vaellusreitit ja lintutornit. Soomaan kansallispuiston tulva, tai kuten se kansanomaisesti tunnetaan – Soomaan viides vuodenaika -, tarjoaa unohtumattomia elämyksiä tulvaveden noustessa jopa alueelle vievien teiden yli.

Pärnumaalla luonto ja kulttuuri ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa, sekä alueen historiaan. Alue ulottuu 250 kilometria rannikkoa pitkin, mukaan lukien Kihnun saaren ja sisämaa-alueita.

Pärnu houkuttelee mielenkiintoisilla nähtävyyksillään, historiallisella puuarkkitehtuurillaan ja mukaansa tempaavalla kaupungin sykkeellään. Kaupungin katuja keskustasta merelle päin kävellessä kulkee Viron suurimman puuhuvila-alueen läpi. Kaupungin ylpeys on Vallikäär-puistoalue ja sen historiallinen Tallinnan portti. Virolaista arvoarkkitehtuuria edustavat Pärnun Rannahoone, Mudaravila ja Rannahotell. Kulttuurielämän keskuksia ovat Endlan teatteri, Elisabetin kirkko, Pärnun konserttitalo ja useat museot ja taidegalleriat.

Pärnumaalta löytyy kulttuurihistoriallisesti tärkeä Carl Robert Jakobsonin maatilamuseo, jossa voi tutustua menneiden sukupolvien töihin ja tapoihin. Kihnun saarella on aina värikäs kulttuurielämä ja vanhat perinteet ovat edelleen arvossaan. Kulttuurista kiinnostuneet voivat tutustua Pärnumaan useiden kirkkojen ja kartanoiden tarinoihin sekä nauttia kauniista konserteista.

Soomaa National Park

Pohjolan Matka

Pärnun kulttuurielämää rikastuttavat useat museot ja taidegalleriat. Pärnun museoon pysyväisnäyttely kuljettaa Pärnun alueen jännittävän 11000-vuotisen historian halki. Näyttelyssä käytettään interaktiivisia ratkaisuja, jotka antavat unohtumattomia kokemuksia koko perheelle. Nykytaiteen museo yllättää moderneilla näyttelyillä ja siellä järjestetään kesäisin myös kansainvälinen dokumenttielokuvien festivaali. Koidulan museossa pääsee tutustumaan kansallisen heräämisen tunnetuimman runoilijan Lydia Koidulan ja hänen isänsä J. V. Jannsenin elämään ja toimintaan Viron heräämisen aikaan. Kaikki lapset ja aikuiset ovat toivottuja vieraita Maarja-Magdaleenan kiltaan, jossa on avoinna erilaisia askartelupajoja viitenä päivänä viikossa. Työpajoissa pääsee askartelemaan yhdessä mestarien kanssa koruja, kokeilemaan puutöitä, huovutusta, lasinsulatusta ja saviastioiden tekoa. Hauska lahja itselle tai ystävälle on sellainen, joka muistuttaa lomasta vielä pitkän aikaa.

Ainutlaatuisia käsityöesineitä myydään Maria-Magdalenan killan (Maarja-Magdaleena Gild) lisäksi myös Rüütli-kadulla, jossa vieraita tervehtivät useat putiikit: esimerkiksi virolaista muotia myyvä Siluett, mielenkiintoisia matkamuistoja tarjoava „Ehe ja Ehtne käsitöö“ ja kesäisin toimiva Kolme Karu Kaubamaja. Suuremmat ostoskeskukset Port Artur ja Pärnu Keskus runsaine kauppoineen sijaitsevat myös kaupungin sydämessä. Vieraillakseen Pärnun suurimmassa Kaubamajakas-ostoskeskuksessa, täytyy suunnata askeleet kohti laitakaupunkia tai nousta kesäisin liikennöivään maksutta bussiin. Vastikään uudistetulta, päivittäin eläväiseltä Pärnun torilta löytyy paikallisesti tuotettuja tuoreita ja raikkaita tuotteita.

Pärnu tarjoaa näkemistä ja kokemista ympäri vuoden. Esimerkiksi Pohjolan Matkan kylpylämatkat ovat oiva tapa tutustua Pärnuun. Lue lisää matkoista tästä.

Enemmän tietoa ja inspiraatiota Pärnuun tutustumiseksi löydät webbisivulta www.visitparnu.com/fi. Tuoreita uutisia katso myös Löydä Pärnu Facebook-sivulta. Tervetuloa Pärnuun!

TEKSTI: Visit Pärnu/Merilin Mäe