Erityisryhmä matkalla

Eurooppa Kotimaa Pohjoismaat Pohjolan Matkassa
Erityisryhmien kanssa matkailu tuo omanlaisensa haasteen matkanjärjestäjille, mutta oikein suunniteltuna ja huolellisesti toteutettuna reissut onnistuvat hyvin. Kun matkalle lähdetään, tärkeintä on matkanjärjestäjän, erityisryhmän ohjaajan ja kuljettajan sujuva yhteistyö.

Talventaittajaiset vietetään Viking Linen laivoilla.

Pohjolan Matka

Kuopion Invalidit kulttuuririennoissa

Kuopion Invalidit ovat tottuneet käymään ryhmämatkoilla noin 1-2 kertaa vuodessa. Viimeisin reissu suuntautui elokuussa Iisalmelle, Koljonvirran kesäteatteriin.

-Olemme olleet myös Pohjolan Matkan räätälöimällä Talven taittajaisilla useamman kerran. Lisäksi yhdistys on järjestänyt päiväretkiä käyttäen Pohjolan Matkan inva-bussia, kertoo Kuopion Invalidien toimistosihteeri Sirpa Jouhkimo.

Kuopion Invalideille onnistunut matka on turvallinen ja etukäteen huolellisesti suunniteltu. Siksi Pohjolan Matkan räätälöidyt matkat ovatkin olleet yhdistyksen mieleen.

– Erityisen tärkeää on varata riittävästi aikaa auton lastaamiseen ja purkamisen sekä wc-käynteihin. Edellytämme myös, että matkakohteissa on otettu liikuntarajoitteisten liikkuminen huomioon eli liikkuminen on esteetöntä, Jouhkimo päättää.

Yhteistyöstä Pohjolan Matkan kanssa kertovat meille Haukiputaan Heiton sähköpyörätuolisalibandyjoukkueen joukkueenjohtaja Anni Mannelin sekä Kuopion Invalidien toimistosihteeri Sirpa Jouhkimo.

Tilannetajua ja kärsivällisyyttä

Haukiputaan Heiton sähköpyörätuolisalibandyjoukkueen matkajärjestelyistä on viimeiset kymmenen vuotta vastannut joukkueenjohtaja Anni Mannelin. Samaiset kymmenen vuotta on joukkue käyttänyt pelireissuillaan Pohjolan Matkan busseja.

SPT-salibandy on sähköpyörätuoleilla pelattavaa salibandyä, johon sovelletaan pystysalibandyn sääntöjä. Alkunsa laji on saanut Hollannista 70-luvun alussa. SPT-salibandyjoukkueita on Suomessa vain kourallinen, ja Haukiputaalta lähdetään pelireissuille pääosin Etelä-Suomeen, kuten Tampereelle, Helsinkiin ja Turkuun.

– Matkat ovat usein pitkiä ja paluut raskaita viikonlopun pelien jälkeen, mutta bussissa istuminen on toisaalta ollut osa joukkueen yhteishengen muodostumista, Anni Mannelin kertoo.Kun joukkueellinen sähköpyörätuolisalibandyn pelaajia lähtee matkaan, on erityisenä haasteena tavaramäärä, sillä jokaisella pelaajalla on oman pyörätuolin lisäksi mukana myös pelituoli. Toisaalta joukkueen pelaajien toiveet ja tarpeet ovat muuten aivan samanlaisia kuin ihmisillä yleensäkin, eli ruokataukoja ja pysähdyksiä täytyy pitää pitkillä matkoilla sopivin väliajoin.

-Pelituolien turvallinen pakkaaminen ja mahduttaminen on ehkä vaativinta, sillä kunkin tuolin paino on 80-100 kg. Lisäksi siirtyminen bussin penkille tai pyörätuolin ohjaaminen bussin sisälle vaatii erityishuomiota pakkaamisvaiheessa. Haluankin sanoa Kari Torikalle erityiskiitokset taitavasta sähköpyörätuolien käsittelystä, tilannetajusta ja kärsivällisyydestä niin monena kertana, Mannelin jatkaa tyytyväisenä.

Kisakauden aikana Haukiputaan Heiton joukkue matkustaa keskimäärin kolmesti ulkopaikkakunnan turnauksiin. Viimeisin matka oli keväällä 2017 Vaasaan, joka sujui totutun hyvin.

-Matkojen järjestäminen Pohjolan Matkan kautta on onnistunut hyvin. Seura on tehnyt varauksen tai olen tehnyt sen itse sähköpostilla, Mannelin päättää.

Invabussilla liikuntarajoitteisetkin matkustavat vaivattomasti.

Pohjolan Matka

TEKSTI: Antti Sevänen/Matkalle! 2/2017