Tukholma Silja Linella – Päivä Östermalmilla
Silja Linen uusi, valoisa terminaali valmistui Värtaniin vuonna 2016. Terminaalissa kannattaakin viivähtää hetken ja katsoa Matthias van Arkelin lähtöaulassa sijaitsevaa kaksiosaista, seinän peittävää “Cut Open Strip Painting”-teosta, joka on tehty värjätystä silikonista.
Lidingön ja Millesgårdenin suuntaan avautuvia maisemia voit käydä ihailemassa terminaalin kattoterassilla ja terminaalin kattopuutarhassa voit käydä ihmettelemässä Hans Rosenströmin teosta ”2066”: lämpimään kivipintaan upotetut kaiuttimet antavat kävijälle mahdollisuuden kuunnella kertomuksia eri tulevaisuuden visioista.
Suuntaa terminaalista kohti keskustaa, ja aloita päiväsi reippaalla kävelyllä. Kävele terminaalista Gärdetin T-baneaseman suuntaan (ohitat matkalla myös ”Suomipuiston” muistomerkkeineen) ja jatka mäkeä ylös Värtavägeniä pitkin. Terminaalista Gärdetin T-baneasemalle kävelymatkaa on n. 15 minuuttia, ja sieltä Valhallavägenille kävelee n. 25 minuutissa. Värtavägen seurailee Gärdetin laidan hieman vanhempaa kerrostaloaluetta, halutessasi voit kävellä kerrostaloalueen keskellä sijaitsevan Tessinparken-puiston läpi.
Pohjolan Matka
Päivän ensimmäiseksi kohteeksi suosittelen käyntiä ihanassa pienessä suklaapuodissa, Ejes Chokladissa (Erik Dahlbergsgatan 25). Pienessä kivijalkakaupassa on hurmaava tuoksu – eikä ihme, sillä suussa sulavat suklaaherkut valmistetaan käsityönä liikkeen takahuoneessa. Suklaan lisäksi kannattaa maistaa ihania vadelmamarmeladeja (’Hallontoppar’). Vuonna 1923 perustetun perheyrityksen sydämellinen henkilökunta saa kävijän tuntemaan itsensä kanta-asiakkaaksi heti. En muuten ihmettele, että Ejes kuuluu kuninkaallisiin hovihankkijoihin.
Ylitä Valhallavägen, jonka varrella sijaitseva Fältöversten-ostoskeskus tarjoaa mahdollisuuden kompaktiin shoppailukierrokseen mikäli eivät isot kauppakeskukset ole sinun juttusi. Kauppakeskuksessa sijaitseva Sabis-ruokakauppa on palkittu useita kertoja laadustaan.
Viereisellä Karlaplan-aukiolla järjestetään muuten kesälauantaisin antiikkimarkkinat ja Karlaloppis-kirpputori – muista varata mukaan käteistä.
Pohjolan Matka
Jos tässä kohtaa tuntuu, että pieni evästauko on paikallaan Tukholman klassikkokonditorioihin kuuluva Tössebageriet (Karlavägen 77) on oiva valinta. Täältä on muuten peräisin ”laskiaispulla-wrap”, joka nousi Ruotsissa ilmiöksi pari vuotta sitten.
Jos mieluummin nautit lounaan valinta voi olla esim. Brasserie Elverket (Linnegatan 69), joka sijatsee talossa joka oli nimensä mukaisesti vuoteen 1997 saakka Tuholman energialaitoksen köytössä. Suosittu brasserie tarjoaa klassista ranskalaisen keittiön klassikoita ruotsalaisilla ja jenkkityylisillä vivahteilla. Ravintolan yhteydessa myös suosittu baari.
Mikäli ennemmin nauttii vilkkaasta New York-tyylisestä tunnelmasta suosittu Broms Karlaplan-ravintola (Karlavägen 76) tarjoaa kaikkea amerikkalaisista pannukakuista lohi-sashimiin.
Östermalmin kaduilla kulkiessa kannattaa katsella myös ylöspäin, sillä kaupunginosa on täynnä kauniita, vanhoja kivitaloja upeine yksityiskohtineen.
Iltapäivän ohjelmaksi ehdotan kulttuuriannosta Historiska muséetissa (Narvavägen 13-17), joka on yksi Ruotsin suurimmista museoista. Esillä on niin viikinkiaiheinen näyttely, kulta- ja hopea-aarteita kuin näyttelyosa joka kertoo Ruotsin historiasta 1000-luvulta meidän päiviimme.
Mikäli ruokakulttuuri kiinnostaa enemmän, jatka kävelyä Östermalmstorgetille, jossa Östermalmshallenin kauppiaat houkuttelevat valikoimillaan. Huhtikuusta 2016 lähtien kauppiaat ovat olleet evakossa väliaikaisessa kauppahallirakennuksessa. Vanhaan, punatiiliseen kauppahalliin päästäneen muuttamaan takaisin remontin valmistuttua keväällä 2019.
Pohjolan Matka
Kun on aika palata takaisin laivalle, ota Östermalmstorgilta tai Karlaplanilta maanalainen takaisin Värtaniin (lähin asema T-Gärdet).
Kuvat: Matkoillablogi.fi / Thomas Junell www.matkoillablogi.fi
Kirjoittaja on toiminut Suomessa Ruotsin markkinoinnin parissa pitkään ja Tukholma on kaupunkina tullut tutuksi sekä töissä että vapaalla.
TEKSTI: Thomas Junell