Kaunis, kauniimpi, Saarenmaa

Baltia Eurooppa Kaupungit Kulttuuri
Kaikki tietävät Saarenmaan Valssin, mutta tuo kaunis saari pitää sisällään paljon muutakin. Saarenmaan luonto on ainutlaatuinen ja eroaa manner-Virosta. Kiehtovat käyntikohteet, elämänmeno ja tapahtumat houkuttelevat monenlaisia matkalaisia. Saarenmaa on koettava itse.

Viron suurin saari, Saarenmaa, on aina kiehtonut ihmisiä luontoinen, historioineen ja ystävällisine asukkaineen. Kun näihin lisätään kauniit hiekkarannat ja tunnelmalliset kulttuuritapahtumat, niin upea loma onkin valmis. Saarenmaalle tullessa kannattaa ehdottomasti suunnitella seuraavissa paikoissa käymistä:

–    Kuressaaren piispanlinna, joka kertoo historiaa täynnä olevine saleineen Saarenmaan menneisyydestä

–   Kaalin meteoriittikraateri, joka osoittaa luonnon valtavaa voimaa ja yllättävyyttä

–    Anglan tuulimyllymäki  ja perinnekulttuurikeskus, jotka muistuttavat meitä esivanhempien työmenetelmistä ja arjesta

–    Panga pank eli Pangan rantatörmä, joka hahmottaa kuvaa jääkaudesta, maanpinnan kohoamisesta ja fossiilien avulla muinaisaikojen hyönteisistä

–    Vilsandin kansallispuiston alue, joka yllättää luontonsa kauneudella, kauniilla orkideoillaan, muuttavilla lintuparvillaan ja opastavilla majakoillaan.

Perinteisten nähtävyyksien lisäksi Sinua odottavat Saarenmaalla aurinkoiset retkipolut, taidetta tulvivat galleriat, mieleenpainuvat käsityöpajat, historiaa henkivä arkkitehtuuri ja henkeäsalpaavan kaunis luonto. Jos suurin haaveesi on päästä irti kaupungin melusta, mene retkelle jollekin pienelle saarelle. Mikään ei virkistä sielua enempää kuin päivä Abrukalla, Vilsandilla tai Ruhnussa.

Kun keho tarvitsee virkistystä, askeleet tulee suunnata johonkin spa-hotelliin, joka on avoinna ympäri vuoden. Saarenmaalla on kahdeksan omaleimaista spa-hotellia, joiden tarjoamien palveluiden kirjo on erittäin laaja – Kleopatran hunaja- ja maitokylvystä pingottavaan suklaa-kahvi -vartalohoitoon saakka. Myös mutaa arvostetaan edelleen, ja se on ollutkin Kuressaaren kylpyläalueen synnyn perusta. Täällä voi nauttia sekä mutakääreestä mustan pippurin kera että perinteisestä mutakylvystä.

Kuresaaren kylpylät ovat tunnettuja hemmottelevista hoidoistaan.

Pohjolan Matka

Kun vatsa on täynnä ja olo hyvä, on oikea aikaa siirtyä johonkin tunnelmalliseen kulttuuritapahtumaan. Vaikka suuremmat festivaalit järjestetäänkin saarella kesäaikaan, riittää puuhaa ja käymistä tänne myös talveksi. Hilpeät ja hauskat uudenvuoden juhlat, viihtyisät salonkikonsertit tai ikimuistoiset gourmet-illalliset. Valikoimaa on jokaisen makuun.

Jotta voisit suunnitella ajoissa seuraavaa Saarenmaan matkaasi, kirjaamme tähän ensi vuoden suurimmat tapahtumat jo valmiiksi.

18.8. Kaarman yölaulujuhla maalinnoituksessa

18.8. Viikinkitori Salmen rantapuistossa

19.8. Suuri Rock-konsertti Kahutsin (Pöiden kunta) maalinnoituksessa www.poidevald.ee

26.8. Muinaistulien yö kautta Saarenmaan www.kultuurivara.ee

4.-10.9. Saarenmaan ruokafestivaalit www.toidufestival.ee

13.-14.10. Saarenmaan ralli www.saaremaarally.eu

20.-22.10. Saarenmaan kolmen päivän juoksu www.saaremaajooks.ee

Piispanlinna on yksi Kuressaaren tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Pohjolan Matka

TEKSTI: Kristina Mägi/Visit Saarenmaa