Joulukaupunki Tukholma

Eurooppa Kaupungit Kulttuuri Pohjoismaat
Tukholmassa järjestetään useita isompia joulumarkkinoita niin keskustassa kun keskustan ulkopuolellakin. Kun olet lähdössä joulumarkkinamatkalle muista nämä niin matkastasi tulee mahdollisimman onnistunut! • Varaa tarpeeksi vaatetta päälle, jottei tarvitse palella; vaikkei kovaa pakkasta olisikaan ilma on usein melko raaka Tukholmassa joulumarkkinoiden aikaan • Varaa tarpeeksi aikaa markkinoille, jotta ehdit nauttia tunnelmastakin kiireettömästi. Markkinoilla on liikkeellä paljon ihmisiä, joten eteneminen ei aina ole kovin nopeaa • Lounastauon voi usein ajoittaa myös joulumarkkinoiden ruokakojuille • Varaa tarpeeksi aikaa myös siirtymisiin – etenkin kun olet palaamassa laivalle! Katso joulumarkkinavinkit alla ja valitse omaan makuusi sopivat markkinat!

Perinteiset joulumarkkinat

Suurtorin joulumarkkinat

2.-23.12.2017, joka päivä klo 11-18

Stortorget, Gamla Stan

Useimmille tutut joulumarkkinat lienevät Gamla Stanin Suurtorilla järjestettävät Ruotsin ja Tukholma vanhimmat joulumarkkinat ovat kutsuneet Suurtorille Vanhassa kaupungissa jo vuodesta 1837. Tunnelmallisille joulumarkkinoilla myynnissä on niin käsitöitä kuin herkkuja. Torin punaisten kojujen keskelle kannattaa ehdottomasti suunnata nauttimaan joulutunnelmasta ja höyryävästä glögistä.

Stortorgetsjulmarknad.com

Skansenin joulumarkkinat

La-su 25.-26.11., 2.-3.12., 9.-10.12. ja 16.-17.12.2017 klo 10-16

Djurgården

Perinteisessä ulkoilmamuseossa pääset vanhanajan joulun tunnelmaan: joulumarkkinoiden kojuissa ajanmukaisiin asuihin pukeutuneet myyjät kaupittelevat käsitöitä ja perinneherkkuja. Nauti paikan päällä tai osta kotiin vietäväksi. Vanhoissa taloissa joulukodit ovat avoinna ja kaikki voivat osallistua ohjattuihin piirileikkeihin kuusen ympärillä. Huomi, että Skansenin joulumarkkinoille on normaali Skansenin pääsymaksu.

Skansen.se

Kuninkaallisen Hovitallin joulumarkkinat

1.-3.12.2017, pe klo 12-19, la klo 10-18 ja su klo 10-17

Väpnargatan 1

Östermalmilla sijaitsevassa Hovitallissa järjestetään perinteiset joulumyyjäiset, jossa myynnissä on sekä käsityötuotteita että jouluherkkuja. Tallin pajassa seppä valmistaa takorautatuotteita, oppaat esittelevät kuninkaallisia vaunuja ja kävijöillä on mahdollisuus käydä tervehtimässä kuninkaan hevosia tallin puolella.

Näille joulumarkkinoille on pääsymaksu 80 SEK, lapset alle 12 v ilmaiseksi huoltajan seurassa.

Kungahuset.se

Drottningholmin joulumarkkinat

9.-10.12.2017, la klo 10-17 ja su klo 10-16

Drottningholm

(T-bana/ vihreä linja Åkeshoviin tai Hässelby Strandiin: Brommaplan, josta bussilla Drottningholmiin)

Drottningholmin linnan pihan joulumarkkinoilla ruotsalaiset käsityöläiset myyvät tuotteitaan; myynnissä on mm. olkituotteita, käsintehtyjä kynttilöitä sekä pientuottajien herkkuja – leipää, kalaa, juustoja ja glögiä.

Drottningholmin linna paraatihuoneistoineen on avoinna molempina päivinä klo 12.00-15.30. Drottningholmsteaternissa opastettu kiertokävely “Jul med Gustav III” (ruotsiksi ja englanniksi), jossa esitellään joulunviettoa 1700-luvulla.

Kungahuset.se

Skansen joulukoti/Matkoillablogi.fi

Pohjolan Matka

Rosendalin jouluilta

23.11.2017

Djurgården

Rosendalin joulu aloitetaan ”jouluillalla”, johon kuuluu tunnelmointia ulkotulien ympärillä sekä ruoan ja musiikin ääressä kasvihuoneen lämmössä. Jouluisia leivonnaisia, seppeleitä, kukka-asetelmia ja käsityölahjoja.

Rosendalstradgard.se

Vaihtoehtoiset joulumarkkinat

Jos perinteiset joulumarkkinat tuntuvat jo tutuilta, Tukholma tarjoaa myös monia pienempiä joulumarkkinoita, jotka usein keskittyvät jonkin tietyn teeman ympärille.

Schysst Jul

La-su 2.-3.12.2017, molempina päivinä klo 10-16

ABF-huset, Sveavägen 41

Reilun kaupan joulumarkkinat.

Schysstjul.se

Konstfacks julmarknad

La-su 2.-3.12.2017, molempina päivinä klo 10-17

LM Ericsson väg 14, Hägersten

(T-bana/ punainen linja Fruängeniin: Telefonplan)

Taideteollisen joulumarkkinat ovat jo vuosia houkutelleet kaikkia, jotka haluavat löytää uniikkeja joulukoristeita ja –lahjoja.

Konstfack.se

Filmstadens Julmarknad

Su 10.12.2017 klo 12-16

Greta Garbos väg 3, Solna

(T-Bana/sininen linja Akallaan: Näckrosen, uloskäynti ’Filmstaden’)

Perinteiset joulumarkkinat elokuvahistoriallisessa ympäristössä, ”Ruotsin Hollywoodissa” jossa tähdet kuten Greta Garbo ja Ingrid Bergman tekivät läpimurtonsa.

Facebook.com/filmstadens.kultur/

Beckmans julmarknad

La-su 9.-10.12.2017, molempina päivinä klo 10-17

Brahegatan 10 (Östermalm)

Beckmanin muotoilukoulun opiskelijat esittelevät ja myyvät omat tulkintansa jouluteemasta.

Beckmans.se

Designmarknad Sthlm

9.-10.12.2017, la klo 10-16 ja su klo 10-14

Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1, Liljeholmen

(T-bana/punainen linja Fruängeniin tai Norsborgiin: Liljeholmen, josta Tvärbanan, linja 22 Alvikiin, pysäkki Trekanten)

Modernissa joulumarkkinatapahtumassa muotoilijat myyvät omia tuotteitaan, mm. vaatteita, koruja ja huonekaluja. Markkinoiden avainsanoja ovat laatu ja kestävä kehitys.

Designmarknadsthlm.se

Rosendahlin linnan jouluseppeleet/Matkoillablogi.fi

Pohjolan Matka

Makeita herkkuja jouluksi

Kutterkonfekt / Marsipanbåten

Strandvägskajen 18

Avoinna 1.-26.12.2017, ma-su klo 11-19 (jouluaattona klo 11-15)

Pieni, 1930-luvun Djurgårdenin lautta avaa taas ovensa joulun alla Strandvägenin laiturilla. Lautta on ääriään myöten täynnä jouluherkkuja – niin marsipaania kuin suklaatakin.

Kutterkonfekt.se

 Ejes Choklad

Erik Dahlbergsgatan 25 (Gärdet)

Avoinna ma-pe klo 10-18, la klo 10-16

(Kesäisin suljettu juhannuksesta elokuun loppuun)

Tämä suklaaseen ja praliineihin erikoistunut perheyritys on toiminut vuodesta 1923. Kivijalkakaupassa käsintehtyjen suklaakonvehtien tuoksu tulee vastaan jo ovella – tehdäänhän liikkeen vastustamattomat herkut liikkeen takahuoneessa. Kuninkaallinen hovihankkija.

Ejeschoklad.se

Chokladfabriken

Renstiernas gata 12 (Södermalm)

Täältä löytyy suklaata kaikissa kuviteltavissa muodoissa: suklaapraliineja, suklaalevyjä, juotavaa suklaata, muffinseja, petit-fourseja, kakkuja…

Södermalmin liikkeen yhteydessä löytyy myös pieni kahvila, jossa voit nauttia suklaasta myös paikan päällä.

Chokladfabrikenilla on myymälät myös Cityssä (Regeringsgatan 58), Vasastanissa (St Eriksplan 9) ja Vanhassa kaupungissa (Västerlånggatan 26).

Chokladfabriken.com

Pärlans Konfektyr

Nytorgsgatan 38 (Södermalm)

1930-luvun tyyliin sisustettu liike, jossa jazz soi ja suussa sulavat kola-karkit hurmaavat. Valmistus tapahtuu liikkeen yhteydessä olevassa keittiössä – klassiseen ranskalaiseen tapaan, kuparikattilassa.

Parlanskonfektyr.se

Rosendahlin linnan marmeladit/Matkoillablogi.fi

Pohjolan Matka

Joulupöydät

Jos yövyt Tukholmassa joulumarkkinamatkallasi kannattaa ehdottomasti kokea ruotsalainen joulupöytä, eli Julbord. Perinteisessä ruotsalaisessa joulupöydässä on paljon tuttuja makuja, mutta myös jonkin verran eroavaisuuksia. Ruotsalaiseen joulupöytään kuuluvat esim. ehdottomasti Janssonin kiusaus, prinssinakit ja lihapullat. Kinkun valmistustavassakin on eroa: meidän harmaasuolatun kinkun sijasta Ruotsissa suositaan punasuolattua versiota. Pikkujoulukaudella joulupöydät ovat suosittuja joten muista varata paikat etukäteen!

Alla kolme vinkkiä ravintoloista, joissa voit tänä vuonna nauttia perinteisestä ruotsalaisesta joulupöydästä. Muista, että myös monet muutkin ravintolat kattavat adventin aikaan omat joulupöytänsä ja sesonkiaikaan pöytävaraus kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Grand Hôtel

Södra Blasieholmshamnen 8

30.11.-26.12.2017

Grandin klassikkoravintola Verandan kattaa joulukuussa joulupöydän, josta löytyvät kaikki klassiset herkut – upea näköala Kuninkaanlinnan suuntaan bonuksena.

Grandhotel.se

Hallwylska

Hamngatan 4

22.11.-24.12.2017 (HUOM! Ei kaikkina päivinä – tarkista ajat kotisivuilta!)

Tänä vuonna upean Hallwylin yksityispalatsin lasitetulle sisäpihalle katetaan ensimmäistä kertaa joulupöytä lumoavassa talvimiljöössä. Kaikkien perinteisten joulupöytäherkkujen lisäksi mukana on myös joitakin von Hallwylin pariskunnan aikaisia jouluherkkuja (ajalta 1898-1921).

Hallwylska.com

Josefina

Galärvarvsvägen 10 (Djurgården)

13.11.-22.12.2017

Kesäravintolana tunnetun Josefinan juhlahuoneistossa katetaan myös joulupöytä jonne niin isommat kuin pienemmät seurueet ovat tervetulleita.

Josefina.nu

Skansenin joulupöytä/Matkoillablogi.fi

Pohjolan Matka

Tukholman jouluvalot

Joulunaikaan Tukholman keskusta koristellaan yli puolella miljoonalla jouluvalolla. Aikaisempina vuosina suosituimpia valoinstallaatioita kaupungilla ovat olleet Kungsträdgårdenin ”Valohirvet” sekä valtava mistelinoksa Keskusrautatieaseman edessä.

#Stockholmsjul’in avajaiset 25.11. klo 15.00 (tapahtuman paikka paljastetaan 13.11.)

Facebook.com/StockholmsJul

Tukholmalaisten perinteisiin kuuluu myös käydä katsomassa NK-tavaratalon jouluikkunoita, jotka koristellaan joka vuosi uuden teeman mukaan.

Muista tarkistaa ajat ennen matkaa – kaikki tiedot 24.10.2017 tilanteen mukaan.

Kuvat: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se sekä Matkoillablogi.fi / Thomas Junell www.matkoillablogi.fi

Kirjoittaja on toiminut Suomessa Ruotsin markkinoinnin parissa pitkään ja Tukholma on kaupunkina tullut tutuksi sekä töissä että vapaalla.

TEKSTI: Thomas Junell