Ajoonlähtötarkastus – mukavuus ja turvallisuus edellä

Ammattina matkailu Kotimaa Pohjolan Matkassa
Hieman tarkemmin ajoonlähtötarkastuksen saloja meille avaa Pekka Piippo, joka aloitti ensimmäisen kerran työt Pohjolan Matkan palveluksessa jo vuonna 1998.

Pohjolan Matka

Matkustusmukavuuden kannalta on tärkeää, että äänentoistojärjestelmä toimii moitteetta. Samalla tarkistetaan myös mikrofoni, joka on yksi matkaoppaan tärkeimmistä työvälineistä. WC:n tarkistuksessa tärkeintä on varmistaa siisteys sekä kaikkien tärkeiden tarvikkeiden riittävyys matkan ajaksi.

– Ennen kuin voi lähteä asiakkaan luo, auton täytyy olla kokonaisuudessan siisti. Lisäksi matkalukemiseksi otetaan mukaan aina jonkin verran Matkalle-lehtiä, Piippo jatkaa.

Kokonaisuudessaan ajoonlähtötarkastuksen tekemiseen menee noin 15 minuuttia. Tämän jälkeen kuljettaja tarkastaa vielä oman varusteensa.

– Katson ensimmäisenä, että kaikki henkilökohtaiset tarvittavat asiakirjat ovat mukana. Sen jälkeen varmistan, että työasu on siisti ja muutenkin olemus on asiallinen. Kuljettajat ovat kuitenkin se näkyvin käyntikortti tuolla maailmalla, Piippo päättää.

Vantaan varikolta työmatkoille lähtevä Piippo ehtikin ystävällisesti vastailemaan kysymyksiin ennen kuin suuntasi bussin keulan kohti Liettuan Vilnaa.

– Kuljettajien tehtäviin tietysti kuuluu varmistaa öljyjen ja nesteiden tila ennen matkaanlähtöä, ettei niiden takia sitten satu mitään yllätyksiä, Piippo aloittaa.Matkan varrella voi sääolot vaihdella voimakkaastikin, jolloin myös pissapojan nestettä lisätään aina tarvittaessa. Nesteiden tarkistamisen jälkeen kierretään auto ja tarkistetaan ajovalojen toimivuus. Samalla tarkistetaan mahdolliset kolhut sekä muut pienet vauriot, joita autoon on saattanut tulla.

– Auton ulkopuolelta tarkistetaan vielä myös renkaat, että niissä on riittävästi ilmaa. Kun siirrytään sisätiloihin, niin auton paperit täytyy katsoa aina, etenkin kun matka suuntautuu ulkomaille. Ilman tarvittavia papereita voi matka jäädä lyhyeksi, Piippo kertoo.

TEKSTI: Antti Sevänen/Matkalle! -lehti 1/2018

Suosittelemme sinulle myös