Saarielämää Hiidenmaalla

Kuva: Visit Estonia

Virossa on yhteensä yli 1500 saarta, joista tällä kertaa tutustutaan upeaan Hiidenmaahan. Elämä kulkee hitaammin saarilla, joilla pVirossa on yhteensä yli 1500 saarta, tällä kiertomatkalla tutustutaan yhteen upeaan saareen – Hiidenmaahan. Elämä kulkee hitaammin saarilla, joilla perinteiset virolaiset arvot myös ovat vahvoilla. Saarille näkee, miten Virossa elettiin ennen nykyaikaa. Luonto on pohjimmiltaan koskematonta ja rauha saarilla usein rikkumatonta.

Ryhmämatkalle Hiidenmaalle

Pohjolan Matkan ammattilaisilla – niin kuljettajilla kuin ryhmämyynnin asiantuntijoillakin – on paljon ideoita ja niin sanottua hiljaista tietoa kohteista ja reittivalinnoista. Pohjolan Matkan ryhmämatkat voidaan toteuttaa joko lentomatkana tai bussimatkana – riippuen ryhmästä ja matkakohteesta. Tässä ehdotuksemme tämän ryhmämatkan sisällöstä.

Tämä matka toteutetaan Pohjolan Matkan tilausajobussilla, ja sen suosituskesto on 4-5 pv. Matkan tarkempi ohjelma, käyntikohteet, majoitukset ja ruokailut suunnitellaan ryhmän toiveiden mukaisesti.

Upeasti restauroitu Keila Joan (Schloss Fall) kartano sijaitsee syvässä laaksossa virtaavan ja kiemurtelevan joen rannalle. Tyylikäs neogoottilainen linna Schlossa Falla on valmistunut jo 180 vuotta sitten, mutta pääoven edessä vartioivat leijona ovat vieläkin vanhempia eli 280 vuotiaita. Tässä kartanossa sävellettiin ja esitettiin ensimmäisen kerran Venäjän hymni tsaari Nikolai I:lle.

Haapsalun kaupunki on muodostunut 1200-luvulla rakennetun Piispanlinna ympärille. Ensimmäinen mutakylpylä avattiin täällä jo v.1825 ja siitä lähtien on kaupunki houkutellut kylpyläystäviä ympäri maailmaa, mukaan lukien Venäjän tsaarit. Tsaarin hovin suosiosta johtuen rakennettiin rautatie Pietarista Haapsaluun sekä kaunis asemarakennus. Kylpylän loistoajoista muistuttavat merenrantaa pitkiin kulkeva kävelypromenaadi ja puukoristeinen rantahuvila Kuursaal. Haapsalun kuuluisin nainen on Valkea Daami, joka on ikuisen rakkauden symboli ja hän ilmestyy Tuomiokirkon sakariston ikkunaan elokuussa täyskuun aikaan.

Hiidenmaalla rannalla istuu merenneito, jota hiidenmaalaiset kutsuvat Ranta-Ellaksi. Jos merenneidon varvas on vedessä, on merenveden taso normaalin rajoissa. Kun jalat ovat kuivassa on kaunis retki-ilma.

Kärdla on Hiidenmaan ainoa kaupunki. Pieni ruotsalaiskylä Kärdla oli luultavasti olemassa jo 1300 –luvulla, mutta vanhin säilynyt kirjallinen lähde on  vuodelta 1564. Kärdla on puutarhakaupunki, suuret puutarhat pienten puutalojen ympärillä, solisevat purot, paljon puita, pensaita ja kukkia. Vanha verkatehta päällikköjen asunnoksi rakennettu talo on Kärdlan kaikkein pisin talo, yli 60 m pitkä.

Ristimäki. Hiidenmaalla asui aikoinaan paljon ruotsalaisia, jotka olivat Ruotsin kuninkaan maksuttomien lunastuspapereiden mukaan vapaita kansalaisia. Kun Venäjä valloitti Hiidenmaan v.1781 ja antoi Katariina II käskyn kyydittää hiidenruotsalaiset Ukrainaan. Täältä meni kyyditettyjen kotipitäjän raja. Täällä järjestettiin viimeinen Jumalanpalvelus ja kotiinpaluun toiveissa laitettiin tänne ensimmäiset ristit. Kunnioittaen niitä tapahtumia laitetaan nykypäivänäkin tänne ristejä ja tämä tuo siunauksen saarelle..

Vuosina 1874/1875 rakennetun Tahkunan majakan rannassa on vaikuttava Estonia-onnettomuuden lapsiuhreille omistettu muistomerkki.

Vuonna 1802 valmistuneen Reigin kivikirkon rakentajana oli Hiidenmaan suurmaanomistaja paroni Ungern Sternberg. Reigin kivikirkko on rakennettu avaraksi ja valoisaksi. Kirkossa ollessa voi tuntua siltä, että seisoo ympäri käännetyn laivan alla. Kirkossa on suurenmoinen taidekokoelma, jonka melkein kaikki työt kertovat vanhempaa tarinaa kuin kirkko itse.

Mihklin maatilamuseon, valtaosin 1800-luvun rakennuksissa voi tutustua paikallisiin rakennustapoihin sekä huushollissa ja tilanhoidossa käytettyihin esineisiin. Maatilan viimeiset asukkaat lähtivät pois vuonna 1987.

Suuremõisan linna rakennettiin 1700-luvun toisella puolella Ebba-Margaretha Stenbockin aloituksella. Linnan osti myöhemmin paroni Ungern-Sternberg. Rakennuksen ullakolla oli silloin tupla katto, johon huhujen mukaan paroni piilotti uponneilta laivoilta ryöstetyn omaisuuden.

Vaikka Pühalepan kirkko on Hiidenmaan vanhin kivikirkko, kirkon nykyinen ulkomuoto on kuitenkin vasta 1700-1800 luvuilta. Kirkko omistettiin Pyhälle Laurille.

Vaemlan vanhan kartanon säilyneessä rakennuksessa toimii perheyritys Hiidenmaan Villa. Talossa jyrisevät hyvin vanhat koneet, joilla tehdään lampaanvillasta lankaa. Suurin osa töistä tehdään käsin. Taitelijaemännän suunnittelemia villapuseroita, sukkia, lapaisia ja Hiidenmaan aiheisia mattoja voi ostaa mukaan.

Kassarin kappeli eli entinen Pühalepan kirkon apukirkko on romanttinen pikkurakennus. Nykyään se on ainoa käytössä oleva ruokokattoinen kivikirkko Virossa. Kassarin lomakeskuksessa sijaitsee Hiidenmaan panimo. Kassarin lomakeskus on elvyttänyt paikallisen isoisien viisauksiin perustuvan oluen tuotannon. Panimossa voi oluen maistelun lisäksi tutustua Hiidenmaan oluen historiaan, perinteisiin ja valmistukseen.

Kuristen Jumalan synnyttäjän syntymisen kirkko on helmi keskellä Hiidenmaan metsää. Kirkon rakentamiseen on käytetty peltokiviä ja keltaisia tiiliä, jotka kuljetettiin saarelle Latviasta Riian kaupungista hevos- ja härkävoimalla. Kirkkoa ympäröi matala sammaltunut kiviaita. Kirkon rakentajia olivat kokeneet rakennusmestarit Saarenmaalta, jotka laittoivat ensimmäisen peruskiven 17.5.1888. Tämä kirkko on ensimmäinen ja ainoa ortodoksinen jatkuvasti toimiva pyhäkkö Hiidenmaalla.

Vastuullisesti ryhmämatkalle

Meillä Pohjolan Matkassa kaikkea tekemistämme ohjaavat arvomme, eli vastuullisuus, ammattitaitoisuus, positiivisuus ja kotimainen perheyrittäjyys. Vastuullisuuteen olemme erityisesti panostaneet, ja tämä on huomioitu myös laajemmin. Tutustu tarkemmin täältä.

Kun matkakuume kutittelee, kannattaa pakata laukku ja nousta bussiin, laivaan tai lentokoneeseen. Pohjolan Matkan rautaiset ammattilaiset ja pitkä kokemuksemme varmistavat onnistuneen matkan niin isolle kuin pienellekin porukalle. Anna meidän huolehtia matkajärjestelyistä puolestanne