Tervetuloa junamatkalle Pietariin: Usein kysyttyjä kysymyksiä ja matkavinkkejä kohteeseen

Allegrolla hotellimatkalle Pietariin – taideaarteiden ja shoppailijan paratiisi. Pietari on vain junamatkan päässä! Pietarissa on uskomattoman paljon nähtävää mm. arkkitehtuurin, taiteen ja kulttuurin saralta. Ostosmatkailijalle on tarjolla keskustassa useita merkkiliikkeitä ja isoja ostoskeskuksia.

Mitä matkadokumentteja tulee ottaa matkalle mukaan?

Tarvitset Venäjälle matkustaessasi viisumin. Lisäksi tarvitset passin, matkaliput ja junaliput. Myös lapsella on oltava oma passi.

Onko junassa ravintolavaunua?

Junassa on ravintola, Bistro Allegro, vaunu nro 3.

• tarjolla sekä venäläisiä että suomalaisia herkkuja

• useita vaihtoehtoja sekä aamiaiselle, välipalalle että illalliselle

• ensimmäisessä luokassa lisäksi istumapaikalle tarjoiltava ateria

• vilkkaimmilla junavuoroilla junassa kiertää myös myyntikärry

Kuva: Pixabay


Matkalla ja maahan saavuttaessa

Junamatka

Junamatka Helsingistä Pietariin kestää 3,5 tuntia. Matkan aikana Suomen ja Venäjän rajaviranomaiset tarkastavat passin ja täytetyn maahantulokortin. Junassa on myös tullitarkastus.

Junassa täytetään Venäjälle matkustettaessa maahantulokortti kahtena kappaleena. Toinen, Venäjän rajaviranomaisten leimaama kappale, tulee pitää mukana koko Venäjällä oleskelun ajan. Maahantulokortteja saa junasta ja VR:n henkilökunta auttaa tarvittaessa täytössä. Viisumin on oltava voimassa rajaa ylitettäessä.

Junassa on ravintolavaunu, vaunussa nro 3. Vaunussa nro 7, on pieni lasten leikkitila. Junassa e-Taxfree Nordic Oy vaihtaa valuuttaa kilpailukykyisellä kurssilla. Paluumatkalla voit vaihtaa käyttämättä jääneet ruplat takaisin euroiksi valuutanvaihtajilla. Rahanvaihto onnistuu käteisellä ja suomalaisilla pankkikorteilla.

Rajatarkastus

Raja- ja tullitarkastus suoritetaan liikkuvassa junassa. Tarkastuksen ajan matkustajien on oltava omilla paikoillaan. Tarkastuksessa on esitettävä passi sekä viisumi.

Ryhmään kuuluvien matkustajien tulee matkustaa ensisijaisesti samassa vaunussa. Mikäli ryhmä ei sovi yhteen vaunuun, on joka vaunussa, jossa ryhmään kuuluvia on, oltava kopio ryhmäviisumista. Lisäksi jokaisen ryhmään kuuluvan matkustajan pitää tietää, missä vaunussa ja millä paikalla on ryhmänjohtaja, jolla alkuperäinen viisumi on.

Junan wc-tilat ja ravintolavaunu suljetaan tarkastuksen ajaksi. Matkustaja voi tehdä junassa tullille tulli-ilmoituksen, mikäli hänellä on tullattavaksi ilmoitettavaa tavaraa mukanaan. Venäjän tullille voi maksaa tullimaksut ainoastaan Venäjän ruplilla joko käteisellä tai luottokortilla.


Matkatavarat

Suomen ja Venäjän välillä liikennöivissä junissa ei ole matkatavaravaunua. Matkustaja saa kuljettaa mukanaan käsimatkatavaraa, jonka kuljetus ei ole ristiriidassa tulli- tai viranomaismääräysten kanssa.

Yhdellä junalipulla voi kuljettaa:

• enintään 100 x 60 x 40 cm:n kokoisia tavaroita

• aikuisen lipulla matkustava kaksi matkalaukkua maksutta ja jos junassa on tilaa, kaksi maksullisena. Lisämatkatavarat maksetaan etukäteen aseman lipunmyynnissä.

• golfbägin

• sukset ja sauvat, laskettelusukset ja lumilauta on mahdollista kuljettaa suksipussiin pakattuina

• polkupyörän pakattuna 100 x 60 x 40 cm kokoiseen pakkaukseen


Asema Pietarissa (Finljandski)

Taksit ovat aina vastassa Suomesta saapuvia junia. Hinnat voivat vaihdella suurestikin eri taksien välillä, joten hinta on aina hyvä sopia etukäteen.

Metro Aseman yhteydessä metroasema, pl.Lenina. Poletteja metroon myydään metroasemalla. Asemahalli avoinna joka päivä ympäri vuorokauden. Hallissa on odotustila.


Valuutta ja luottokortit

Venäjällä käy maksuvälineenä paikallinen valuutta rupla. Yksi rupla on sata kopeekkaa. Seteleiden nimellisarvot ovat 10, 50, 100, 500 ja 1 000 ruplaa. Metallirahojen nimellisarvot ovat 1, 2, 5 ja 10 ruplaa ja 1, 5, 10, ja 50 kopeekkaa. Ennen vuotta 1997 lyödyt kolikot ovat arvottomia, eikä niitä pidä ottaa vastaan vaihtorahana.

Yksi euro on noin 55 ruplaa, ja kääntäen 100 ruplaa on noin 2 euroa. Saat lisätietoa päivän muuntokurssista esim. valuutanvaihtopisteistä. Suosittelemme, että vaihdat ruplia etukäteen. Takseissa ja pienissä myymälöissä voi maksaa vain käteisellä. Myös hotellissa on nopeampaa asioida maksamalla käteisellä.

Kansainväliset luottokortit käyvät maksuvälineenä isoimmissa kaupoissa ja hotellissa. Luottokortilla voi maksaa useissa ravintoloissa ja suuremmissa kaupoissa. Luottokorttien käyttö lisääntyy jatkuvasti. Ruplia voi nostaa myös pankkiautomaateista. Paikallinen välityspalkkio on 2–5 %. Lisäksi maksat Suomeen luottokortin myöntäjän perimän palkkion ja nostomaksun. VISA on hyväksytyin, mutta myös MasterCard, Eurocard, Diners Club ja American Express tunnetaan. Kortin katoaminen tai varastaminen on ilmoitettava välittömästi kotimaahan (VISA +358 800 124 00).

Kuva: Pixabay

Omatoimisesti kaupungille

Pietarin TOP 5 nähtävyydet Eremitaasi, Verikirkko, Pietari-Paavalin linnoitus, Iisakinkirkko ja Venäläisen taiteen museo.

Kaupungilla voi liikkua päiväaikaan julkisilla paikoilla kuin missä tahansa suurkaupungissa. Älä mielellään lähde yksin liikenteeseen alkoholinvaikutuksen alaisena. Iltaisin yksin liikkuessa kannattaa noudattaa varovaisuutta. Pietarissa, kuten kaikissa maailman suurkaupungeissa julkiset kulkuneuvot ovat taskuvarkaiden suosikkipaikkoja, joten pidä tarkkaa huolta henkilökohtaisesta omaisuudestasi.


Taksin käyttö ja hinnat

Viralliset taksit ovat yleensä väriltään keltaisia ja niitä on aika vähän. Virallisissa takseissa on pääsääntöisesti taksamittari. Yksityistakseissa ei ole mittaria, joten kyyti maksetaan etukäteen sovittuun hintaan. Yksityisfirmojen taksit ovat lähes monopoliasemassa useimpien hotellien ja ravintoloiden lähistöllä. Ottaessasi taksin kerro aina kuljettajalle määränpää ennen kyytiin nousemista ja sovi kyydin hinta. Jos tuntuu, että kuski pyytää ylihintaa kannattaa aina tinkiä. On hyvä pitää passinkopio ja hotellin yhteystiedot mukana. Matka-aika vaihtelee hotelleilta keskustaan riippuen ruuhkista.


Metro

Metro on nopein tapa liikkua Pietarissa. Metro liikennöi 06:00 – 00:30. Lippuja (esim. 5 tai 10 matkan magneettiraitalippuja) tai ruskeita metallisia kertapoletteja (zheton) saa joka metroaseman myyntiluukulta (kassa). Kertamaksu on n. 35 ruplaa.


Bussit, raitiovaunut, johdinautot

Yleensä bussit, raitiovaunut ja johdinautot ovat päivällä täysiä, mutta ne ovat helppo tapa tehdä lyhyitä matkoja keskustassa. Niillä voi myös ajella lenkkejä nähtävyyksien katselemiseksi. Kertamaksu n. 35 ruplaa maksetaan käteisellä bussin rahastajalle.


Terveys ja turvallisuus

Rokotukset

Venäjälle matkustaville ei ole pakollisia rokotuksia, mutta kaikilla matkoilla on hyvä olla voimassa oleva jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, polio- ja hepatiittirokotus. Lisätietoja ajankohtaisesta terveystilanteesta internetissä mm. www.rokote.fi ja Suomen kansanterveyslaitoksen sivuilla www.ktl.fi.

Matkailijan terveysopas

Pietarin vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Juo pullovettä, jota saat kioskeista, kaupoista, hotelleista ja ravintoloista: (vodas gazom = hiilihapollinen, voda bezgaza tai pitjevaja voda = juomavesi).

Lääkärinhoito

Sairastuessa kannattaa kysyä neuvoa hotellista, jolla on yleensä tiedossa oma lääkärinsä. Pietarissa ulkomaalaisten hoitoon ovat erikoistuneet Emergency Medical Consulting ja American Medical Center.

Apteekit

Apteekeissa myydään monia tuontilääkkeitä. Insuliinin ja erikoislääkkeiden käyttäjien on otettava kotimaasta mukaan tarpeellinen määrä lääkkeitä.

Reseptilääkkeet

Venäjälle matkustavan pitää pystyä todistamaan mukaan otettujen reseptilääkkeiden tarve reseptillä. Reseptistä riittää kopio matkalle mukaan. Lääkkeet tulisi kuljettaa mukana niiden alkuperäispakkauksissa.

Omaisuuden suojelu ja matkavakuutus

Venäjälle matkustavan on aina otettava matkavakuutus. Lisäksi kannattaa ottaa matkatavaravakuutus. On hyvä pitää huolta arvoesineistään ja rahoistaan, etteivät ne aiheuta kiusausta lähimmäiselle. Terveen maalaisjärjen käyttö on suotavaa: isoja rahasummia ei pidä näyttää julkisilla paikoilla ja käteistä on kuljetettava piilossa esim. housujen etutaskuissa, rahavyössä tms. Vältä kadulla kerjääviä ihmisiä: älä pysähdy, vaan jatka matkaasi. Ilmoita mahdollinen varkaus lähimmälle poliisiasemalle vakuutuskorvausta varten.

Pietarin pääkonsulaatin yhteystiedot

Käyntiosoite:

Preobrazhenskaja pl. 4

191028 ST.PETERSBURG D-194

RUSSIAN FEDERATION

Aukioloaika: 9.00 – 16.15

Päivystys

Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi

Iltaisin ja viikonloppuisin voitte kiireellisissä tapauksissa ottaa yhteyttä Pohjolan Matkan asiakaspäivystysnumeroon +358 600 14990 (2,54 €/min + pvm/mpm).