Kävelykierroksia Tallinnassa

Kuva: Pixabay

Mikäli ryhmänne pitää ulkoilusta ja haluaa samalla kuulla Tallinnan historiasta ja nähtävyykistä, on kävelykierros juuri teitä varten. Tässä muutamia esimerkkejä opastetuista, noin tunnin mittaisista kävelykierroksista Tallinnassa.

Kommunismin uhrien muistomerkki

Muistomerkkikompleksi on omistettu Neuvostoliiton terrorista kärsineille virolaisille. Viro menetti hieman yli miljoonasta asukkaastaan joka viidennen – yli 75 000 kansalaista teloitettiin, vangittiin tai karkotettiin. Muistomerkissä on kaksiosainen – Teekond (Matka), johon on merkitty yli 22 000 uhrin nimet. Rinteeseen on uurrettu syvä musta sola. Ylhäällä näkyy taivas, mutta ulospääsyä ei ole. Kaukana pitkän matkan lopussa on ulospääsy: onko ulospääsy hirmuvallan loppuminen vai kuolema? Toinen osa on symbolinen Koduaed (Kotipuutarha) paikkakivineen ja tietoteksteineen. Muistomerkkikompleksiin kuuluu monumentti virolaisille upseereille. ”Kotipuutarhassa” toisiinsa kietoutuvat unelmat, muistot ja koti-ikävä, joita symbolisoivat sisäalueelle istutetut omenapuut ja seinällä kuvattu mehiläisparvi. Niillä on kuvailtu kotiin palaavia virolaisia. Seinällä on Juhan Liivin runo ”Ne lentävät koti mehiläspesää”

Kadriorgin puisto

Kadriorgin puisto ja palatsi on upea nähtävyys Tallinnassa. Pietari Suuri alkoi rakennuttaa 1718 kesäkäyttöä varten palatsia Kadriorgiin. Miksi juuri tämä paikka oli sopiva? Ketkä olivat ensimmäiset asukkaat täällä? Missä ja miten Pietari suuri tykkäisi rentoutua? Pitääkö paikkansa, että tsaarin lempiruoka oli kaali? Mitä hän keksi, että tsarinnalla aika ei kävisi pitkäksi, kun hän oli matkoilla? Puistoon on hyvää tutustua kävellen ja kannattaa varustautua hyvillä jalkineilla, koska puiston pinta-ala on 70 hehaaria. Kierroksella nähdään mm.

  • Kadriorgin palatsi, jota kutsutaan myös nimellä Pieni Versailles, sen ympärillä oleva puutarha ja kukkapenkit
  • Meren jumala Neptunin suihkulähde. Miksi Neptun – meren jumalan patsas – on kunniapaikalla?
  • Pietarin Suuren talo
  • Presidentti palatsi
  • joutsenlampi
  • ruusupuutarha, jonne on istutettu 6000 ruusua

Mikäli haluaa lisäksi tutustua japanilaiseen puutarhaa, kierroksen kesto on n. 2,5h. Kadriorgin palatsin luota matkaa japanilaiseen puutarhaan on 1,1 km.

Toompea

Tallinna vanhakaupunki jakautuu kahteen osaan, yläkaupunki Toompeaan sekä alakaupunkiin. Miksi kaupunki kehittyi tänne? Miksi yläkaupungin ja alakaupungin välissä oli muuri ja miksi heidän suhteet olivat huonoja? Kierroksella nähdään ja kuulllaan tarinoita, kertomuksia Viron parlamentin eli Riigikogun rakennuksesta, Aleksanderi Nevski katedraalista, Tuomiokirkosta, Suomen Suurlähetystö, Carl Ludvig Engelin suunnittelelmasta rakennuksesta ja ihaillaan Tallinnan alakaupunkia näköalatasanneelta.

Vanhakaupunki

Tanskan kuningattarin Margaretan määräyksestä rakennettiin kaupungin ympäri puolustusjärjestelmä portteihin ja torneihin. Miksi sellaisia tarvittiin ja montako vuotta meni, että tuli valmista. Kierroksella nähdään säilynyttä muuriosuetta sekä entistä porttia. Vieraillaan myös raatiaukiolla missä raatitalo on ollut vuodesta 1422. Löytyypä täälä myös samalta ajalta oleva apteekki. Kun kuulet, millaisia hoitomenetelmiä on ennen käytetty: voin uskoa, että et olisi halunnut tulla kipeäksi.

Miksi täällä uskottaan, että marsipaani on virolainen keksintä? Vanhakaupunki oli Hansakaupunki ja kierroksella palamme takaisiin ajassa ja kerromme, miten pääsi kaupungin asukaksi, miten huonoista väleistä huolimatta ala kaupunki ja ylä kaupunki hyötyivät toisistanne. Kaupunkilaisten elämästä, tavoista , vaatetuksista ennen ja nyt.

Kalamaja

Kalamajan kierros alkaa Patarein vankilan luota ja päättyy Rautatieaseman luo, Kävelymatkaa kertyy n. 2 km.

Kalamaja, ensimmäinen esikaupunki. Millaisia taloja Kalamajaan sai rakentaa ennen ja nyt? Miten merestä on ollut hyötyä ja haittaa alueen asukkaille. Kierroksella kuullaan muistelmia Kalamajan ihmisten elämästä ja tekemisistä. Miten ensimmäinen eestiläinen kaupunkijohtaja Voldemar Lender vaikutti kaupunkilaisten elämään. Kuljetaan hautausmaan puiston läpi, miten on ollut mahdollista sellainen yhdistelmä? Päästään ihastelmaan myös viime vuosisadalla entisöityjistä jugend taloja. Nähdään Salme-teatterin rakennus, miten siitä tuli pelkistetty versio , mihin jäivät Neuvostoliiton suuruutta kuvaillevat symbolit?

Telliskivi – luovuuden keskus

Telliskiven kierros aloitetaan Baltijaamasta. Nykyisen rautatien torin kohdalle oli rakennettu hotelli, joka oli tarkoitettu kuolleille mikäli he saattavat herätä henkiin. Talo purettiin 1870, mutta tarina elää. Torin ohi kuljetaan Luovuuden keskukseen – missä käytössä rakennukset ovat olleet ja mitä niissä tapahtuu nyt. Ihaillaan komeita seinämaalauksia. Kymmenestä Tallinnan kuvatuimmasta seinämaalauksasta viisi löytyy täältä. Kierroksella kuulet näitten kuvien taustalla olevat tarinat.