Vietä viikonloppu kirjailijoiden jalanjäljissä: Kirjallisuusmatka Kainuuseen

Kainuu tunnetaan kuuluisista kirjailijoistaan, heidän kotipaikoistaan ja elämäntarinoistaan. Matkalla vieraillaan myös upeissa kulttuurikohteissa kauniissa korpimaisemissa.

Kirjailijoiden jalanjäljillä kulttuurimaisemassa

Pohjolan Matkan ammattilaisilla – niin kuljettajilla kuin ryhmämyynnin asiantuntijoillakin – on paljon ideoita ja niin sanottua hiljaista tietoa kohteista ja reittivalinnoista. Pohjolan Matkan ryhmämatkat voidaan toteuttaa joko lentomatkana tai bussimatkana – riippuen ryhmästä ja matkakohteesta. Tässä ehdotuksemme tämän ryhmämatkan sisällöstä.

Tämä matka toteutetaan Pohjolan Matkan tilausajobussilla, ja sen suosituskesto on 1-2 pv. Matkan tarkempi ohjelma, käyntikohteet, majoitukset ja ruokailut suunnitellaan ryhmän toiveiden mukaisesti.

Paltaniemellä Eino Leino-talolla kuullaan tarinoita Leinon ja Lönnrotin elämästä. Leino-talo on perinnetalo, joka valmistui vuonna 1973 alkuperäisen Eino Leinon kotitalon, Hövelön, mallin mukaan. Vieressä aukeaa Oulujärvi ja Paltaselkä, jolla Leino pienestä pitäen omalla pienellä purjeveneellään seilasi. Ennen Leinon perhettä Hövelössä asui Kalevalan kokoaja Elias Lönnrot.

1726 valmistuneessa Paltaniemen Kuvakirkossa ihaillaan kirkon kattoa ja seiniä joita koristavat Emanuel Granbergin maalaamat kuvat Vanhan Testamentin tapahtumista. Kirkon takana sijaitsee Vainajien varvikko, hautausmaa, jossa on Leinon vanhempien ja kolmen sisaren hauta.

Kuvakirkon vieressä seisoo Aleksanteri I:n talli, jossa keisari seurueineen söi aamiaisen vieraillessaan Kainuussa vuonna 1819. Opas kertoo tarinoita Aleksanterin vaarallisesta Oulujärven ylityksestä. Kuinka keisarin vene selvisi myrskyn silmästä?

Oppaan johdolla tutkitaan myös Kajaanin linnan rauniot. Linnan piiritys on kuuluisa – Pohjolan sodan viimeisen linnan piiritys kesti viisi viikkoa, mutta lopulta ruoka ja ammukset loppuivat ja oli antauduttava. Venäläiset räjäyttivät linnan vuonna 1716 ja muistona on linnanrauniot keskellä Kajaaninjokea.

Linnaa ympäröivästä Rantapuistosta löytyvät Eino Leinon ja Elias Lönnrotin patsaat sekä olympiavoittaja Heikki Savolaisen muistomerkki. Kaupunkikiertoajelulla päänähtävyyksiä, kuten Kajaanin rautatieasema, luterilainen ja ortodoksinen kirkko, Urho Kekkosen muistopatsas, kotitalo ja koulu.

Iltaristeily Kouta höyrylaivalla. Opas kertoilee Oulujärven merirosvoista, tervansoutajien rankasta elämästä ja tietenkin vielä Eino Leinon maisemista. Tämä on aitoa höyrylaivatunnelmaa!

Vuokatinvaaralta aukeavat upeat näkymät yli sinisten vaarojen Kainuun. Myös Leino, Kianto ja Akseli Gallen Kallela kiipesivät ihailemaan mahtavia suomalaisia sielunmaisemia. Vuokatinvaaran maisema oli aikoinaan myös 500 markan seteliin kuvattu.

Sotkamon kirkonkylällä kirjailija Veikko Huovisen muistopatsas Havukka-ahon ajattelija sekä vierailu Huovishuoneella.

Panimokierros Haapalan Panimolla Vuokatissa ennen kotimatkaa. Haapalan Panimo on toiminut vuodesta 2016 ja kainuulaisen lähioluen suosio on yllättänyt. Suomalaisen ja kainuulaisen luonnon antimet ovat olennainen osa Haapalan olutvalikoimaa.

Vastuullisesti ryhmämatkalle!

Meillä Pohjolan Matkassa kaikkea tekemistämme ohjaavat arvomme, eli vastuullisuus, ammattitaitoisuus, positiivisuus ja kotimainen perheyrittäjyys. Vastuullisuuteen olemme erityisesti panostaneet, ja tämä on huomioitu myös laajemmin. Tutustu tarkemmin täältä.

Kun matkakuume kutittelee, kannattaa pakata laukku ja nousta bussiin, laivaan tai lentokoneeseen. Pohjolan Matkan rautaiset ammattilaiset ja pitkä kokemuksemme varmistavat onnistuneen matkan niin isolle kuin pienellekin porukalle. Anna meidän huolehtia matkajärjestelyistä puolestanne.