Taiteilijoita ja kansallisromantiikkaa Tuusulassa – presidenttejä ja historiaa Helsingissä

Kuva: Pixabay

Uppoudu kansallisromantiikkaan Tuusulan rantatiellä ja astele Helsingissä presidenttien viitoittamaa tietä. Tällä kolmen päivän matkalla tutustut useisiin historian merkkihenkilöihin upeissa suomalaisissa maisemissa.

Sukella Suomen historiaan

Pohjolan Matkan ammattilaisilla – niin kuljettajilla kuin ryhmämyynnin asiantuntijoillakin – on paljon ideoita ja niin sanottua hiljaista tietoa kohteista ja reittivalinnoista. Pohjolan Matkan ryhmämatkat voidaan toteuttaa joko lentomatkana tai bussimatkana – riippuen ryhmästä ja matkakohteesta. Tässä ehdotuksemme tämän ryhmämatkan sisällöstä.

Tämä matka toteutetaan Pohjolan Matkan tilausajobussilla, ja sen suosituskesto on 3 pv. Matkan tarkempi ohjelma, käyntikohteet, majoitukset ja ruokailut suunnitellaan ryhmän toiveiden mukaisesti.

Tuusulan rantatiehen tutustutaan oppaan johdolla ja saadaan kokonaiskuva siitä miksi 1900-luvun alussa suomalaiset sanan, kuvan ja sävelen mestarit vaikuttivat juuri Tuusulassa. Aleksis Kivi houkutteli alueelle taiteen kultakauden mestareita, jotka loivat ihailemaansa maaseutuympäristöön omaleimaisen taitelijayhteisön. Juhani Aho, Jean Sibelius, J.H. Erkko, Pekka Halonen, Eino Leino, Venny Soldan-Brofeldt ja Erno Järnefelt tekivät osan elämäntyöstään Tuusulassa.

Jean Sibeliuksen kotimuseon Ainola on Suomen suosituin kotimuseo. Ainola on saanut nimensä säveltäjän puolison mukaan. Pääsemme tutustumaan opastetusti vuonna 1904 valmistuneeseen taloon ja sen puutarhaan. Soiko vihreä takka sinullekin F-duurissa kuten Sibelius värin koki?

Suviranta. Kierroksella kerrotaan talon asukkaista Eero ja Saimi Järnefeltistä sekä esitellään ateljeekodin taidetta ja esineistöä. Tämä taiteilijakoti on vasta pari vuotta sitten avattu yleisölle, ja pääsemme nyt tutustumaan taloon ja sen englantilaistyyliseen puutarhaan.

Opastettu tutustuminen Pekka Halosen ”erämaa-ateljeeseen” Halosenniemeen. Ateljeen valtavat hirret on kaadettu Konginkankaan metsistä. Nykyisin taidemuseona toimiva Halosenniemi on entisöity alkuperäiseen asuunsa. Taiteilijan luontokäsitystä kunnioittaen koko Halosenniemen alue on lain nojalla rauhoitettu luonnonsuojelualue.

Helsingissä aloitamme opastetulla kierroksella uudessa kirjasto Oodissa. Kuusella verhoiltu siltamainen rakennus on suomalaisen rakentamisen käyntikortti.

Otamme Helsingin kaupunkioppaan matkaamme ja teemme kiertoajelun merelliseen Helsinkiin ja näemme lähetystöalueet, Kaivopuistoa sekä kaupungin tärkeimmät nähtävyydet. Vierailemme Uspenskin katedraalissa sekä Temppeliaukion kirkossa.

Matkaamme lautalla Suomenlinnaan, jonka Tykistölaiturissa opas on meitä vastassa. Opastettu tutustuminen tähän Unescon maailmanperintökohteeseen sekä kulttuuriaarteeseen, jonka rakentaminen alkoi jo 1700-luvun puolivälissä Suomen kuuluessa Ruotsiin. Opastetulla kävelykierroksella kuljetaan historiallisilla paikoilla pääosin Susisaaren ja Kustaanmiekan alueella ja kuullaan linnoituksen kiehtovasta menneisyydestä. Kierroksella tutustutaan muun muassa Suureen linnanpihaan ja aikoinaan maailman suurimpiin kuuluneeseen kuivatelakkaan.

Opastettu tutustuminen Mannerheimin kotimuseoon.  Suomen marsalkka, vapaaherra Gustaf Mannerheim (1867—1951) asui Kaivopuistossa sijaitsevassa huvilassa vuosina 1924—51. Huvila on vuodesta 1951 toiminut hänen elämäänsä ja Suomen historiaa esittelevänä museona. Koti on säilytetty alkuperäisessä asussaan lukuun ottamatta muutamaa huonetta, jotka on muutettu näyttelytiloiksi.

Kierrämme oppaan kanssa Hietaniemen hautausmaalla, teemana Presidenttien haudat.

Lopuksi tutustumme entisenä presidenttien virka-asuntona tunnettuun Tamminiemeen. Vuonna 1987 talo muutettiin Urho Kekkosen kotimuseoksi. Museossa esitellään paitsi Kekkosen, myös Rytin ja Mannerheimin presidenttiaikaa sekä Suomen historiaa.

Vastuullisesti ryhmämatkalle!

Meillä Pohjolan Matkassa kaikkea tekemistämme ohjaavat arvomme, eli vastuullisuus, ammattitaitoisuus, positiivisuus ja kotimainen perheyrittäjyys. Vastuullisuuteen olemme erityisesti panostaneet, ja tämä on huomioitu myös laajemmin. Tutustu tarkemmin täältä.

Kun matkakuume kutittelee, kannattaa pakata laukku ja nousta bussiin, laivaan tai lentokoneeseen. Pohjolan Matkan rautaiset ammattilaiset ja pitkä kokemuksemme varmistavat onnistuneen matkan niin isolle kuin pienellekin porukalle. Anna meidän huolehtia matkajärjestelyistä puolestanne.