Ruskan loistoa ja kulttuurin taikaa Rovaniemellä ja Pyhä-Luostolla 5 pv

Pyhä-Luosto

Tällä matkalla tutustutaan Rovaniemen ja Pyhä-Luoston kiehtovimpiin matkailukohteisiin kuten luontokeskus Naavaan, Napapiiriin, Revontulikappeliin ja Ametistikaivokseen. Lisäksi matkalla päästään kokemaan ja näkemään Pyhä-Luoston kansallispuiston upeat maisemat ja tehdään mieleenpainuva vierailu porotilalle. Matkan voi tehdä ruska-aikaan tai milloin tahansa sulan maan aikaan – sovellettuna myös talvella. Tervetuloa mukaan!

Matkaohjelma
1. matkapäivä
Saapuminen Rovaniemelle, omalla Pohjolan Matkan bussilla tai lentäen, jolloin bussi vastassa ryhmää. Rovaniemi, Lapin pääkaupunki, on urbaani keidas keskellä arktista luontoa, jossa pohjoisen kulttuuri ja vauhdikkaat aktiviteetit kohtaavat. Rovaniemellä pieni kierros bussilla ilman opasta, Jätkänkynttilän silta ja keskusta alue. Siirtyminen Napapiirille. Klo 14.30 buffetlounas Juhlatalon kahvila-ravintolassa. Lounaan jälkeen vapaata tutustumista Joulupukin Pajakylään ja ostosaikaa. Huom. sisäänpääsyt omakustanteisesti maksullisiin vierailukohteisiin. Halukkaat voivat piipahtaa katsomassa itse Napapiirin isäntää. Klo 16.30 lähtö kohti Luostoa. Klo 18.00 majoittuminen Lapland Hotels Luostotunturiin (ametistikylpylä sisältyy huonehintaan). Klo 20.00 3 ruokalajin illallinen hotellin ravintolassa.

2. matkapäivä
Aamiainen hotellissa. Klo 9.30 lähdetään kohti Pyhätunturia. Klo 10.00 opastettu tutustuminen Pyhä-Luoston Luontokeskus Naavaan. Kierros kestää 1 h, jonka jälkeen vielä omaa aikaa tutustua kohteeseen. Klo 11.30 noustaan maisemahissillä Pyhälle. Klo 12.00 keittolounas ravintola Tsokassa Kultakeron huipulla katsellen upeita tunturimaisemia. Klo 14.00 vierailu Revontulikappelissa, mikä on Lapin ensimmäinen turistikirkko. Se vihittiin käyttöön 9.2.1986, ja vihkimisen suoritti piispa Olavi Rimpiläinen. Revontulikappelin on suunnitellut arkkitehti Kari Ojala. Sunnuntaisin ja keskiviikkoisin kappelissa järjestetään konsertteja. Kappelin vierestä lähtee patikkapolku upeaan Aittakurun luonnon amfiteatteriin, matka 1 km suuntaansa. Palataan Luostolle iltapäivällä. Hotellin edestä lähtevät hyvin merkityt luontopolut luonnonpuistoon tai voi nauttia kylpyläpalveluista hotellissa. Klo 19.00 3 ruokalajin illallinen.

3. matkapäivä
Aamiainen hotellissa. Aamulla aikaa ulkoilla tai nauttia vain kauniin luonnon läsnäolosta. Klo 10.00 lähdetään Lampivaaran Ametistikaivokselle. Kaivokselle joutuu kävelemään pienen matkan bussipysäkiltä. Opastettu tutustuminen avokaivokseen tunturin päällä. Osa kaivualueesta on katettu, joka mahdollistaa ametistien etsinnän, vaikka ulkona tunturin rinteessä olisi pari metriä lunta. Takaamme jokaiselle oman ametistikiven mukaan! Pääsymaksuun kuuluu yksi, löytäjän suljettuun nyrkkiin mahtuva kivi. Suurempia ja ylimääräisiä kiviä voi ostaa lisähinnasta mukaansa. Lampivaarassa sijaitseva Ametistikaivos on yksi harvoista jalokivikaivoksista maailmassa, jonne vierailijat ovat tervetulleita. Ametisti on syntynyt 2000 miljoonaa vuotta sitten, silloisen suurvuoriston uumenissa. Nyt tunturin laella toimiva kaivoksen toiminta jatkuu vielä satoja vuosia, koska ametistia ei kaiveta suurilla koneilla eikä kiveä myydä raaka-aineeksi. Tämä mahdollistaa retket vierailijoille, jotka pääsevät itse etsimään oman ametistin kaivokselta mukaansa. Kaivosohjelmassa vierailijat kuulevat alueen geologiasta, historiasta, sekä jalokivien ominaisuuksista ja käytöstä. Ametistiin liitetään paljon erilaisia uskomuksia maailman eri kulttuureissa. Kaivokselta siirrymme Luostolle lounaalle Cafe Uksakkaan. Iltapäivä jälleen vapaata aikaa nauttia Luoston palveluista tai kylpylästä. Klo 19.00 3 ruokalajin illallinen hotellissa.

4. matkapäivä
Aamiainen hotellissa. Omatoimista patikointia kansallispuiston maisemissa tai mahdollisuus lisämaksulliseen opastettuun vaellusretki Pyhä-Luoston kansallispuistoon oppaan kanssa, ohjelman kesto 5h ja sisältää piknik-lounaan ulkoilmassa (makkarat, eväsleivät, kahvi/tee). Retki varattava ennakkoon ja retken hinta muotoutuu osallistujamäärän mukaan. Klo 17.00 lähtö Jaakkolan porotilalle vierailulle. Tutustu porotilan värikkääseen historiaan, poron sielunelämään sekä porotilan eläinasukkaisiin. Talon emäntä on ”oikea” tarinankeroja ja joikujen laulaja ja hän viihdyttää vieraitaan värikkäillä tilan tarinoilla ja lauluilla myös ruokailun aikana. Illallinen kotaan rakennetussa ravintolassa.

menu
Loimulohta, vihersalaattia nokkosvinaigretella sekä itsetehdyt perunarieskat
Poronkäristys, pottumuusi, puolukkasurvos ja pikkelöidyt kurkut
Hillapannacotta, nokipannukahvia ja teetä
Jaakkolan tilavierailu on elämys.

5. matkapäivä
Aamiainen hotellissa ja huoneiden luovutus. Klo 09.00 lähtö kohti Rovaniemeä. Klo 10.30 opastettu 1 h tutustuminen Arktikumiin, joka on tiedekeskus ja museo ja tuo pohjoisen luonnon, kulttuurit ja historian lähellesi. Kierroksen jälkeen hiukan vapaata aikaa omaan tutustumiseen. Klo 12.10 lähdetään kohti Rovaniemen lentoasemaa tai bussilla kotimatkalle.

Hintaan sisältyy

 • Finnairin reittilento Helsinki-Rovaniemi-Helsinki turistiluokassa, lentokenttäverot ja matkustajamaksut tai bussimatkat pohjoiseen Pohjolan Matkan bussilla
 • lentovaihtoehdossa matkalaukku 20 kg sekä käsimatkatavarat 8 kg
 • Bussikuljetus Pohjolan Matkan bussilla ohjelman mukaan.
 • Majoitus Lapland Hotels Luostotunturissa standard-luokan kahden hengen suihkullisissa huoneissa aamiaisella
 • Hotellin Ametistikylpylän käyttö aukioloaikoina
 • Pieni kierros aamulla bussilla Rovaniemellä (ei opasta)
 • Sisäänpääsy ja opastettu kierros Arktikumissa Rovaniemellä
 • Vierailu Napapiirillä Joulupukin Pajakylässä (sisäänpääsyt maksullisiin kohteisiin omakustanteisesti jokaisen oman mieltymyksen mukaan)
 • Buffetlounas Joulutalon Kahvila-ravintolassa
 • Opastettu vierailu Luontokeskus Naavassa
 • Pyhällä maisemahissi ja keittolounas
 • Vierailu Revontulikappelissa
 • Opastettu vierailu Ametistikaivoksella
 • Lounas ravintola Uksakka
 • 3 x 3 ruokalajin illallinen hotellissa
 • 1x illallinen Jaakkolan porotilalla ja porotilan esittely sekä tarinoita ja saamelaislaulut