Ruotsin Korkearannikko ja Vaasa

Kuva: Pixabay

Maistuisiko hapansilakka, vai onko tunnbröd enemmän mieleesi? Kulje jääkauden muokkaamaa Korkearannikkoa maisemia ihaillen ja paikallisia herkkuja maistellen. Matkanvarrelta löytyy runsaasti kulttuuria ja historiaa. Matka johtaa Vaasaan, jossa ”kaikki sujuu kuin Strömsössä”.

Kuninkaallisia ja kalastajia maailmanperintömaisemassa

Pohjolan Matkan ammattilaisilla – niin kuljettajilla kuin ryhmämyynnin asiantuntijoillakin – on paljon ideoita ja niin sanottua hiljaista tietoa kohteista ja reittivalinnoista. Tässä ehdotuksemme tämän ryhmämatkan sisällöstä. Pohjolan Matkan ryhmämatkat voidaan toteuttaa joko lentomatkana tai bussimatkana – riippuen ryhmästä ja matkakohteesta.

Tämä matka toteutetaan Pohjolan Matkan tilausajobussilla, ja sen suosituskesto on 5 pv. Matkan tarkempi ohjelma, käyntikohteet, majoitukset ja ruokailut suunnitellaan ryhmän toiveiden mukaisesti.

Matkaan lähdetään laivalla Helsingistä ja oma bussi kulkee koko matkan ajan mukana. Laivalla nukutun yön jälkeen matka jatkuu bussilla kohti Uppsalaa ja Sundsvallia.

Ensimmäinen pysähdys Uppsalassa, jossa tutustutaan vuonna 1435 käyttöön vihittyyn Tuomiokirkkoon. Ranskalaista gotiikkaa edustava kirkko kaksoistorneineen on upea näky. Kirkkoon on haudattu monia Ruotsin hallitsijoita, mm. Kustaa Vaasa.

Teemme bussilla ja kävellen kierroksen vuonna 1477 perustetun, Pohjoismaiden vanhimman yliopistorakennusten ympärillä. Uppsalan yliopisto tunnetaan useiden Nobel-palkittujen tutkijoiden yliopistona. Illalliselle ehdimme Sundsvalliin.

Aamulla lähdemme ajamaan kohti Korkearannikkoa, joka on yksi UNESCO:n maailmanperintökohteista. Nautimme upeista jääkauden muokkaamista maisemista. Yksi nähtävyyksistä on v. 1997 avattu lähes 2 km pitkä riippusilta. Siltaelämyksen jälkeen siirrytään taiteilija Anders Åbergin Mannaminne-ulkoilmamuseoon, jossa on useita kymmeniä erilaisia rakennuksia ja museoita. Osa taloista on rakennettu paikan päällä, osa on tuotu muualta, mm. unkarilainen maatalo. Mannaminnessä yhdistyvät luonto ja kulttuuri, taide ja teknologia, mennyt ja tuleva. Mannaminnen jälkeen tutustutaan yhteen alueen pienistä kalastajakylistä sekä paikalliseen ”ohutleipä-rieska” eli tunnbröd leipomoon. Täältä matka jatkuu edelleen kauniiden maisemien halki ohi Örnsköldsvikin, jonka jälkeen vieraillaan hapansilakkamuseossa. Illaksi Uumajaan.

Hyvin nukutun yön jälkeen Wasa Express-laiva lähtee kohti Vaasaa jossa teemme kieroajelun oppaan kanssa ja suuntaamme sitten tutustumaan tunnetun lifestyle-ohjelman kuvauspaikkaan Strömsöön.  Meren rannalla sijaitseva kaunis ja tunnelmallinen Strömsö-talo on rakennettu 1850-luvulla.

Seuraavana aamuna lähdemme hotellista oppaan kanssa saaristoon ja ajamme Suomen pisimmän sillan – Raippaluodon sillan yli. Tutustumme Raippaluodon kylään ja käymme Kustaa Aadolfin kirkossa, joka on torniton pitkäkirkko vuodelta 1781. Kirkon sisällä kävijöitä hämmästyttävät huomattavasti etelään päin kallellaan olevat seinät.

Matka jatkuu kohti Svedjehamnia, jossa tutustutaan alueeseen ja käydään Saltkaret –näköalatornissa, josta on mahtava näkymä moreenisaaristoon, joka on todiste jääkauden valtavasta voimasta Merenkurkussa. Tutustutaan myös Södra Vallgrundin kylään ja siellä vieraillaan Sommaröhallenissa jossa on myynnissä saariston ja lähiseudun käsityöläisen tuotteita. Matka jatkuu vielä Sommarösundin viehättävälle lahdelle, joka ennen oli veneiden suojattu läpikulku ja nyt, johtuen maankohoamisesta, idyllinen, mutta matala lahti.

Vastuullisesti ryhmämatkalle

Meillä Pohjolan Matkassa kaikkea tekemistämme ohjaavat arvomme, eli vastuullisuus, ammattitaitoisuus, positiivisuus ja kotimainen perheyrittäjyys. Vastuullisuuteen olemme erityisesti panostaneet, ja tämä on huomioitu myös laajemmin. Tutustu tarkemmin täältä.

Kun matkakuume kutittelee, kannattaa pakata laukku ja nousta bussiin, laivaan tai lentokoneeseen. Pohjolan Matkan rautaiset ammattilaiset ja pitkä kokemuksemme varmistavat onnistuneen matkan niin isolle kuin pienellekin porukalle. Anna meidän huolehtia matkajärjestelyistä puolestanne.