Puutarhoja ja käsitöitä Ahvenanmaalla

Kuva: Visit Åland/Heidi Ikonen

Mitäpä jos lähtisitte aivan toisenlaiselle kotimaan matkalle? Ahvenanmaa muodostuu tuhansista saarista, karuista rannoista, silokallioista ja vehreistä lehdoista. Ahvenanmaalla voit nauttia meren ja rannikon läheisyydestä sekä luonnon kauneudesta. Ahvenanmaa tarjoaa myös lukuisia tutustumisen arvoisia puutarhoja ja käsityöputiikkeja, unohtamatta upeita saaristomaisemia. Tällä matkalla katsotaan Ahvenanmaat puutarhojen ja käsitöiden ystävien silmin.

Ryhmämatkalle Ahvenanmaalle

Pohjolan Matkan ammattilaisilla – niin kuljettajilla kuin ryhmämyynnin asiantuntijoillakin – on paljon ideoita ja niin sanottua hiljaista tietoa kohteista ja reittivalinnoista. Pohjolan Matkan ryhmämatkat voidaan toteuttaa joko lentomatkana tai bussimatkana – riippuen ryhmästä ja matkakohteesta. Tässä ehdotuksemme tämän ryhmämatkan sisällöstä.

Tämä matka toteutetaan Pohjolan Matkan tilausajobussilla, ja sen suosituskesto on 4-5 pv. Matkan tarkempi ohjelma, käyntikohteet, majoitukset ja ruokailut suunnitellaan ryhmän toiveiden mukaisesti.

Lemlandin kunnasta löytyy Britt-Marin ja Clas Rosenbladin puutarha. Puutarha on luonnonläheinen ja itämaishenkinen ja sen erikoisuutena ovat tunnelmaltaan erilaiset istumapaikat.

Titte Törnroth-Sarkkinen on saanut vuosien työn jälkeen aikaan moni-ilmeisen ja hyvin tunnelmallisen puutarha. Puutarha on pinta-alaltaan noin 6500 neliömetriä ja sitä on istutettu ja rakennettu suunnitelmallisesti vuodesta 2002 lähtien. Alue jakautuu useisiin erilaisiin ”huoneisiin” ja teemakokonaisuuksiin. Istutuksissa on käytetty runsaasti maanpeitekasveja, kiipeilijöitä sekä pensas- ja puuerikoisuuksia. Kokonaisuus rakentuu erilaisten muotojen, väriyhdistelmien ja kontrastien varaan, jolloin yleisilme on tärkeämpi kuin yksittäiset kasvit. Yksi puutarhan tärkeistä elementeistä on kivi.

SALT on Maarianhaminan Merikorttelissa sijaitseva käsityöläisten talo myymäläineen ja ateljeineen. Täältä löytyy käsintehtyjä tekstiilejä, hopeaa, keramiikkaa, lasia, puuta ja takorautaa. 

Hammarlandissa sijaitsee ateljee Sininen Kala (BLÅ Fisken) sekä Hannele Ögårdin puutarha. Ateljeessa on nähtävissä Hannelen taidetta ja puutarhassa paljon erilaisia puita, pensaita, ja kukkia.

Anna-Lisa Anderssonin isossa kallioisessa puutarhassa on todella paljon erilaisia kasveja. Puutarha kuvastaa kasvikeräilijän unelmaa. Kasveja on tuotu Ruotsista ja Englannista. Keväällä ja alkukesästä sipulit, iirikset ja pionit kukkivat runsaasti.

Grannas-omenatilalla omenapuita on silmänkantamattomiin. Pitkät puurivit kattavat noin 40 hehtaaria, ja viljeltäviä lajikkeita on monia, joita ovat mm. Lobo, Amorosa, Santana, Discovery, Rubinola, Zari ja Jaspi. Toukokuun lopussa ja heinäkuun puut ne kukkivat kauneimmillaan, ja elokuun keskivaiheilla on tapana poimia varhaisimmat lajikkeet. Sadonkorjuu jatkuu lokakuun keskivaiheille tai loppuun.

Noin 100 metriä merenpinnan yläpuolella oleva Geta-vuori on yksi Ahvenanmaan korkeimmista kohdista. Kallion laelta avautuu upeat merimaiset. Löytyypä täältä myös noin viiden kilometrin mittainen luontopolku, jonka varrelta löytyy luolia, rotkoja ja kallioita.

Sundista löytyy monet Ahvenanmaan tunnetuimmista nähtävyyksistä kuten Kastelholman linnan alue sekä ulkoilmamuseo Jan Karlsgården. 1380-luvulla perustettu Kastelholma on Ahvenanmaan ainoa keskiaikainen linna. Useiden tulipalojen jäljiltä linna rapistui ja se hylättiin. Nykyisin se on entisöity eläväksi raunioksi, joka on avoinna yleisölle kesäaikaan. Jan Karlsgården on tyypillinen ahvenanmaalainen 1850-luvun tila asuinrakennuksineen, lukuisine ulkorakennuksineen ja navettoineen. Alueella sijaitsee myös vanha kruununvankila Vita Björn, joka on nykyään sisustettu vankilamuseoksi.

Bomarsundin linnoitus oli aikoinaan Ahvenanmaan suurenmoisin rakennus. Linnoitusta alettiin rakentaa 1832 ja sen loistokkain osa oli päälinnoitus, joka oli Ahvenanmaan kaikkien aikojen suurin rakennus. Linnoitukseen kuului kolme puolustustornia. Päälinnoitus toimi Ahvenanmaan varuskunnan kasarmina, puolustusvarustuksena ja Ahvenanmaan komendantin kansliana. Nykyisin rauniot ovat muistuttamassa valtavasta linnoitusalueesta ja siihen liittyneistä suurisuuntaisista tavoitteista.

Matkaan voi helposti yhdistää myös käynnin Turun linnassa tai Kultarannan puutarhassa.

Vastuullisesti ryhmämatkalle!

Meillä Pohjolan Matkassa kaikkea tekemistämme ohjaavat arvomme, eli vastuullisuus, ammattitaitoisuus, positiivisuus ja kotimainen perheyrittäjyys. Vastuullisuuteen olemme erityisesti panostaneet, ja tämä on huomioitu myös laajemmin. Tutustu tarkemmin täältä.

Kun matkakuume kutittelee, kannattaa pakata laukku ja nousta bussiin, laivaan tai lentokoneeseen. Pohjolan Matkan rautaiset ammattilaiset ja pitkä kokemuksemme varmistavat onnistuneen matkan niin isolle kuin pienellekin porukalle. Anna meidän huolehtia matkajärjestelyistä puolestanne.