Hengellisyyttä, hiljaisuutta ja kulttuurihistoriaa

Oulujoen kirkko
Kuva: Sanna Krook.

Tervetuloa Oulujoen pyhiinvaellukselle, Pohjois-Pohjanmaan ensimmäisellä pyhiinvaellusreitille, jolla yhdistyy luonnossa kulkeminen, kulttuurielämykset, hengellisyys ja mahdollisuus hiljentymiseen. Pyhiinvaellusreitin voi kulkea eri reittivaihtoehtoja seuraillen joko vaeltaen, jalan, pyöräillen tai autolla. Tällä bussiretkellä mukana on osaava asiantuntijaopas. Oppaamme kertoo bussimatkojen aikana aina seuraavasta kohteesta, ja lisää itse kohteessa, joissa jää aikaa omatoimiseen tutustumiseen.

Ryhmämatkalle Oulujoen pyhiinvaellukselle

Pohjolan Matkan ammattilaisilla – niin kuljettajilla kuin ryhmämyynnin asiantuntijoillakin – on paljon ideoita ja niin sanottua hiljaista tietoa kohteista ja reittivalinnoista. Matkat on mahdollista toteuttaa joko lentomatkana tai bussimatkana. Tässä ehdotuksemme tämän ryhmämatkan sisällöstä. Tämä matka toteutetaan Pohjolan Matkan tilausajobussilla, ja sen suosituskesto on 1-2 pv. Matkan tarkempi ohjelma, käyntikohteet, majoitukset ja ruokailut suunnitellaan ryhmän toiveiden mukaisesti.

Pyhiinvaelluksessa monet erilaiset asiat yhdistyvät kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi. Liikkuminen, ympäröivä luonto, pyhät paikat ja merkityksellisten asioiden äärelle asettuminen tekevät pyhiinvaelluksesta kokonaisvaltaisen kokemuksen. Matka on yhtä tärkeä, ellei jopa tärkeämpi, kuin itse määränpää. Pyhiinvaellus koostuu useasta elementistä, ja pyhiinvaeltajan seitsemän avainsanaa voivat kulkea kaarena vaelluksella: vapaus, yksinkertaisuus, hitaus, hiljaisuus, huolettomuus, jakaminen ja hengellisyys/henkisyys.

Reitti alkaa Oulun Tuomiokirkolta, jossa ryhmä tapaa oppaan. Oulun tuomiokirkko kuuluu olennaisena osana Oulun kaupunkikuvaan. Kirkon nykyinen ulkoasu on Carl Ludvig Engelin käsialaa vuodelta 1832. Kirkon kiviseinät ovat vuonna 1777 valmistuneesta kirkosta, joka tuhoutui puurakenteiltaan Oulun palossa 1822. Uusi kirkko valmistui vuonna 1832 ja torni 1845.

Vuonna 1908 valmistunut Oulujoen kirkko on Pohjois-Suomen ainoa säilynyt puujugend-kirkko. Kirkko kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon.

Turkansaaren kirkko on niin sanottu museokirkko Turkansaaren ulkomuseoalueella, Madekosken kaupunginosassa Oulussa. Kirkossa ei järjestetä säännöllisiä jumalanpalveluksia, mutta kesäisin siellä pidetään jumalanpalveluksia. Kirkko on myös erittäin suosittu hääkirkko.

Viimeistään vuonna 1634 valmistunut Muhoksen kirkko on Suomen vanhin lähes laajentamattomana säilynyt puukirkko, joka on ympärivuotisessa käytössä. Kirkon suurimpia aarteita ovat Vihannissa syntyneen kirkkomaalari Emanuel Granbergin vuosina 1773-1775 maalaamat kuvat sen puisilla seinillä.

Utajärven kirkko on länsitornillinen tukipilarikirkko, jollaisia on maailmassa vain 12 kappaletta. Kirkko valmistui vuonna 1762, pappila 1763 ja kellotapuli 1764.

Rokuan kansallispuisto on perustettu vuonna 1956 suojelemaan Rokuanvaaran harjumuodostuman arvokkaita luontotyyppejä ja maastonmuotoja. Erityisen kuuluisa puisto on luonnontilaisista karukkokankaistaan ja jääkauden muovaamista maastonmuodoistaan. Rokuanvaaran harjumuodostuma syntyi viimeisimmän jääkauden loppuvaiheessa jäätikön sulamisvirtojen kasatessa paikalle runsaasti hienoa maa-ainesta. Rokuan maisemalle ominaisia piirteitä ovat jäkäliköt, mäntymetsät ja suppalammet.

Vuonna 1881 valmistunut Säräisniemen kirkko on suosittu vihkikirkko, joka sijaitsee kauniissa maisemassa Vaalan Säräisniemen vanhassa kuntakeskuksessa. Kirkossa pidetääan perinteisesti itsenäisyyspäivän, jouluaamun, pitkäperjantain sekä kaatuneitten muistopäivän jumalanpalvelukset. Kesäaikaan kirkossa pidetään jumalanpalveluksia muutaman kerran. Kirkon vieressä on kirkkotarha ja sankarihautausmaa.

Vastuullisesti ryhmämatkalle!

Meillä Pohjolan Matkassa kaikkea tekemistämme ohjaavat arvomme, eli vastuullisuus, ammattitaitoisuus, positiivisuus ja kotimainen perheyrittäjyys. Vastuullisuuteen olemme erityisesti panostaneet, ja tämä on huomioitu myös laajemmin. Tutustu tarkemmin täältä.

Kun matkakuume kutittelee, kannattaa pakata laukku ja nousta bussiin, laivaan tai lentokoneeseen. Pohjolan Matkan rautaiset ammattilaiset ja pitkä kokemuksemme varmistavat onnistuneen matkan niin isolle kuin pienellekin porukalle. Anna meidän huolehtia matkajärjestelyistä puolestanne.