Pohjolan matkassa ikä on vain numeroita

Kun kinttaissa vielä virtaa riittää, matkustelu ja uudet kokemukset antavat paljon niin ryhmänkerääjälle kuin ryhmän jäsenille.

Oululainen Paula Halonen on vienyt ryhmiä reissuille jo noin yhdeksän vuoden ajan. Matkoilla on nautittu kulttuurista, tutustuttu uusiin kaupunkeihin ja ihailtu bussimatkojen tarjoamia maisemia.

– Keskimäärin olen vetänyt 3–4 matkaa vuodessa. Olen yksi useista matkanvetäjästä Eläkeliiton Oulun yhdistyksessä, jossa meillä on 1100 jäsentä. Oma vetovastuu tulevissa matkoissa on ruskamatkasta Lappiin ja Jäämeren rannalle, mutta Eläkeliiton Oulun yhdistyksellä on tulossa lisäksi muiden matkailutoimikunnan jäsenten vetämänä monipuolisesti erilaisia kotimaan matkoja. Olen mukana myös Eläkeliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin matkailutoimikunnassa, joka järjestää toimintaa koko piirin alueen yhdistyksille, viime kesänä tehtiin matka mm. Geirangeriin. Piiritasolla tarjonnassa olevat matkat ovat hyviä erityisesti pienemmille yhdistyksille. Tämän lisäksi toimin ryhmänkerääjänä myös Pohde Vaparin seniorijaostossa, jonka toiminta on tosin muuttunut uuden hyvinvointialueen myötä, ja tällä hetkellä toiminta hakee vielä muotoaan.  

Päiväreissut ovat erityisen suosittuja ja parhaimmillaan lähialueen teatterimatkalle on suunnattu joskus kahdellakin linja-autolla – myös Ahvenanmaalle, Pohjolan kuninkaallisiin pääkaupunkeihin ja Lofooteille on matkattu.

Mukanaolijoiden ikähaitari yltää joskus jopa yli 90 vuoteen, joten ryhmänkerääjän merkitys ja vastuu korostuvat. Tapana on ollut pitää osallistujille infotilaisuus ennen jokaista pidempää matkaa.

– Myös Pohjolan Matkan yhteyshenkilö on usein ollut mukana kertomassa matkaohjelmasta. Kun kyse on seniori-ikäisistä ihmisistä, erityisesti ajomatkojen pituudet ja kävelymatkojen osuudet ovat hyvä käydä läpi. Lähtijöille on myös monistettu omat ohjelmat, jossa on tärkeimmät infot matkan kulusta, Paula kertoo.

Sanonta ”Kaikkeen pitää varautua” on monille ryhmänvetäjille tuttu. Mutta mitä se kaikki tarkoittaa, onkin jo toinen juttu. Oulun yliopistollisen sairaalan teho-osastolla työuransa tehnyt Paula mainitsee, että laukusta löytyy välineitä myös terveyden seurantaan sekä apua mahdolliseen matkapahoinvointiin.

 – Toivon, että osallistujat, erityisesti uudet tuttavuudet, kävisivät juttelemassa ja kertomassa mahdollisista sairauksistaan ja lääkityksistään. Jos jotain matkan aikana sattuisi, minulla olisi tieto näistä asioista. Haluaisin korostaa, että kaikilla tulee olla matkaa varten voimassa oleva matka- ja tapaturmavakuutus.

Yhteistyö Pohjolan Matkan kanssa on kestänyt jo useita vuosia. Paulan mukaan tärkeää on ollut erityisesti neuvotteluvara ohjelmaan liittyen sekä huomiointikyky matkustajien erityistarpeiden osalta.

– Kyllä me aina matkoja vertailemme. Pohjolan Matkalta on löytynyt laatua, tasoa ja ystävällistä palvelua. Esimerkiksi majoituspaikkaa valitessa on huomioitava, että huoneissa tulee olla ammeen sijaan kunnon suihkutilat. Meille myös esimerkiksi opaspalvelut ovat olleet tärkeitä, sillä heidän avullaan uudesta kohteesta saa enemmän irti.

Kokenut ryhmänkerääjä suosittelee lämpimästi Pohjolan Matkan ryhmänkerääjille suunnattuja matkoja ja esittelytilaisuuksia.

–  Näistä on saanut hyvin vinkkejä isoille ryhmille organisoitavista matkoista sekä kohteista, jotka sopivat ikäihmisille. On myös todella hyödyllistä vaihtaa ajatuksia ja ideoita muiden ryhmänkerääjien kanssa.  

Paula kertoo loppuun vielä iloisen huomionsa siitä, että matkailu on jälleen löytänyt tiensä matkailevien ihmisten arkea piristämään.

– Ryhmämatkat kiinnostavat tutussa seurassa, ja taas on löytynyt halu matkustaa. Eteenkin kotimaan matkat kiinnostavat, ja on ollut mukava huomata, että kotimaastakin löytyy ryhmälle uusia, mielenkiintoisia matkakohteita, joissa ei olla vielä käyty. Tästä hyvänä esimerkkinä viime kesänä tehty OYS Senioreiden kesämatka Vääksyyn, Porvooseen ja Haikon Kartanoon. Tästä matkasta tuli hyvää palautetta ja siitä pidettiin myös, että pitkien ajomatkojen varrella oli nähtävää ja käyntikohteita – mm. vierailu Verlan tehdasmiljöössä oli mielenkiintoinen.