Pohjolan matkassa ikä on vain numeroita

Pietari

Kun kinttaissa vielä virtaa riittää, matkustelu ja uudet kokemukset antavat paljon niin ryhmänkerääjälle kuin ryhmän jäsenille.

Oululainen Paula Halonen on vienyt ryhmiä reissuille jo kuuden vuoden ajan. Matkoilla on nautittu kulttuurista, tutustuttu uusiin kaupunkeihin ja ihailtu bussimatkojen tarjoamia maisemia.

– Keskimäärin vedän 3–4 matkaa vuodessa. Olen yksi kuudesta matkanvetäjästä Eläkeliiton Oulun yhdistyksessä, jossa meillä on 1300 jäsentä. Tämän lisäksi toimin ryhmänkerääjänä myös OYS:n Vapaa-ajan Seniorijaosto- ja SuPer Seniorit Oulu -ryhmissä.

Tässä kohderyhmässä päiväreissut ovat erityisen suosittuja ja parhaimmillaan lähialueen teatterimatkalle suunnataan kahdellakin linja-autolla – myös Ahvenanmaalle ja Lofooteille on matkattu.

Mukanaolijoiden ikähaitari yltää usein yli 90 vuoteen, joten ryhmänkerääjän merkitys ja vastuu korostuvat. Tapana on ollut pitää osallistujille infotilaisuus ennen jokaista pidempää matkaa.

– Myös Pohjolan Matkan yhteyshenkilö on usein ollut mukana kertomassa matkaohjelmasta. Kun kyse on iäkkäistä ihmisistä, erityisesti ajomatkojen pituudet ja kävelymatkojen osuudet ovat hyvä käydä läpi. Lähtijöille on myös monistettu omat ohjelmat, jossa on tärkeimmät infot matkan kulusta, Paula kertoo.

Sanonta ”Kaikkeen pitää varautua” on monille ryhmänvetäjille tuttu. Mutta mitä se kaikki tarkoittaa, onkin jo toinen juttu. Oulun yliopistollisen sairaalan teho-osastolla työuransa tehnyt Paula mainitsee, että laukusta löytyy aina vähintäänkin verenpaine- ja verensokerimittari sekä pahoinvointitabletteja.

 – Toivon, että osallistujat, erityisesti uudet tuttavuudet, kävisivät juttelemassa ja kertomassa mahdollisista sairauksistaan ja lääkityksistään. Jos jotain matkan aikana sattuisi, minulla olisi tieto näistä asioista. Haluaisin korostaa, että kaikilla tulee olla matkaa varten voimassa oleva matka- ja tapaturmavakuutus. Majapaikan nimen ja osoitteen sisältävä kortti on myös hyvä pitää matkan ajan mukana – vaikka vain iltakävelylle lähtisi.

Haaveissa kierros Pohjolan kuninkaallisissa pääkaupungeissa

Yhteistyö Pohjolan Matkan kanssa on kestänyt jo useita vuosia. Paulan mukaan tärkeää on ollut erityisesti neuvotteluvara ohjelmaan liittyen sekä huomiointikyky seniorimatkustajien erityistarpeiden osalta.

– Kyllä me aina matkat kilpailutamme. Pohjolan Matkalta on löytynyt laatua, tasoa ja ystävällistä palvelua. Esimerkiksi majoituspaikkaa valitessa on huomioitava, että huoneissa tulee olla ammeen sijaan kunnon suihkutilat. Meille myös esimerkiksi opaspalvelut ovat olleet tärkeitä, sillä heidän avullaan uudesta kohteesta saa enemmän irti.

Kokenut ryhmänkerääjä suosittelee lämpimästi Pohjolan Matkan ryhmänkerääjille suunnattuja matkoja ja esittelytilaisuuksia.

–  Näistä on saanut hyvin vinkkejä isoille ryhmille organisoitavista matkoista sekä kohteista, jotka sopivat ikäihmisille. On myös todella hyödyllistä vaihtaa ajatuksia ja ideoita muiden ryhmänkerääjien kanssa.  

Seuraavina toivekohteina on Paulan listalla mm. matka Pietariin sekä kokemus Pohjolan kuninkaallisiin pääkaupunkeihin suuntautuvasta kierroksesta, jossa vieraillaan Tukholmassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa.