Rautakaupasta matkailualalle – 30 vuoden jälkeen lapsuuden haaveammattiin 

Ammattina matkailu Pohjolan Matkassa

Hannu Pursiainen istui pienenä isänsä kyydissä linja-autossa ja haaveili linja-autonkuljettajan ammatista. Työskenneltyään 30 vuotta myyntialalla Hannu vaihtoi lapsuuden haaveammattiin. 

Neljä vuotta sitten Hannu Pursiainen työskenteli rautakaupassa sisustusmyyjänä. Hänellä oli takana jo pitkä ura erilaisten myyntitöiden parissa, mutta yt-neuvotteluiden seurauksena hän jäi työttömäksi. Tämä oli Hannulle käännekohta töiden osalta ja hetki miettiä ammattia uudelleen.  

Lapsuuden haaveammattina linja-autonkuljettaja  

Ajatus linja-autonkuljettajan ammatista syntyi Hannulle jo lapsuudessa hyvistä muistoista isän kanssa. ”Linja-autonkuljettajan ammatti on ollut minulla haaveena pikkupojasta lähtien”, Hannu toteaa. Tämä haave sai alkunsa siitä, että Hannun isä ajoi linja-autoa aikoinaan. Hannu kertoo, kuinka hän istui isänsä linja-auton kyydissä monet kerrat pikkupoikana. ”Haaveilin joskus ajavani myös itse”, Hannu muistelee.  

Työtilanteen muutoksen ansiosta Hannulle tuli mahdollisuus opiskella täysin uusi ammatti. Seuraava askel työelämässä suuntasikin kohti lapsuuden haaveammattia ja nykyään Hannu työskentelee linja-autonkuljettajana Pohjolan Matkalla. 

Alanvaihdossa parasta vaihtelu 

Hannu nauttii uuden ammatin tuomasta omanlaisesta vapaudesta sekä siitä, että työpisteen maisemat vaihtuvat jatkuvasti. Linja-auton ratissa pääsee näkemään niin Lapin tuntureita kuin Savon järvimaisemaakin.  

”Parasta alanvaihdossa on ollut kuitenkin kokonaan uusi ja erilainen työ entiseen verrattuna.” Hannu kertoo ja lisää, että sanonta ”vaihtelu virkistää” pitää ainakin hänen osaltaan paikkaansa. 

Hannun työpisteen maisemat Saariselältä, Kaunispään huipulta. 

Työtä piristää kohtaamiset asiakkaiden kanssa 

Hyvä matka on monen tekijän summa, ja matkassa ovat mukana aina kuljettaja ja matkustajat. Hannulle on jäänyt lämpimiä muistoja uusiin ihmisiin tutustumisesta ja jutustelusta matkustajien kanssa. ”Iisalmi-Kuopio vuorolla on tullut tutuksi eräs miesmatkustaja, joka kulkee aamulla Iisalmesta Lapinlahdelle ja illalla takaisin. Eräällä kerralla Iisalmeen ajaessa juteltiin ja tarinoitiin. Perillä kyydistä poistuva naismatkustaja tuli sanomaan, että olipa tosi mukava matka, kun sai kuunnella mukavaa miesten tarinointia.” Hannu muistelee iloisesti ja lisää, että tästä kohtaamisesta oli matkustajalle tullut ihan entisajat mieleen.  

Hannulle työssä on tärkeintä tyytyväiset asiakkaat sekä turvallinen ja mukava matkustaminen. Se, että yhteisellä matkalla on mukavaa, voi merkitä eri asiakkaille eri asioita. Hannu muistelee erästä Saariselän ruskamatkaa viime syksyltä, jossa matkassa oli mukana noin 90-vuotias rouva. ”Olimme lähdössä vaellusretkelle Kiilopäälle niin tämä rouva istui hotellin aulassa ja tuumasi, ettei kehtaa lähteä retkelle, koska on vain toisten tiellä ja jaloissa. No vaellusretki käytiin tekemässä ja rouva jäi hotelliin. Kun tulimme ryhmän kanssa hotellille takaisin, niin hän istui edelleen hotellin aulassa ja kertoili käyneensä lenkillä. Lopulta se kävelylenkki olikin sitten ollut pitempi kuin ryhmän kanssa tehty Kiilopään valloitus!” Hannu muistelee iloisesti naurahtaen.