Matkalaisten iloiset ilmeet palkitsevat matkanjärjestäjän vaivannäön

Saaremaa

Raija Mönkkönen järjestää matkoja Kuopion Varhaiseläkkeensaajat ry:lle. Yhdistyksessä on noin 1200 jäsentä ja retkiä tehdään jopa 10–15 vuodessa. Ne toteutetaan useimmiten tiiviissä yhteistyössä Pohjolan Matkan kanssa. Matkatiimiin kuuluu Mönkkösen lisäksi kolme muuta henkilöä.

– Yhdessä mietitään ja pohditaan. Pyrimme tekemään niin, että olemme vuorotellen ryhmävastaavina, Mönkkönen kertoo.

Kuopion Varhaiseläkkeensaajat ry, lyhyemmin KVES, pitää sisällään monen ammattialan edustajia. Ikäjakauma ulottuu noin 50 vuodesta 85:een. Ryhmäkoko retkillä on useimmiten 65 henkilöä eli maksimimäärä joka mahtuu linja-autoon.

– Kesällä tehdään yleensä pari kesäteatterimatkaa ja syyskuussa on perinteinen ruskamatka Lappiin, Mönkkönen luettelee.

Mönkkönen on järjestänyt matkoja nyt nelisen vuotta ja kertoo pitävänsä siitä paljon. Kehittymisessä edesauttaa palaute, jota matkatiimi kerää järjestelmällisesti. Palautteessa arvioidaan kokonaisuutta, ruokailuja, bussia, kuljettajaa ja niin edelleen.

– Sieltä saa paljon vinkkejä. Pohjolan Matkan kanssa kaikki on toiminut aina hyvin. Palautteissa on myös toiveita tulevista matkakohteista. Valitsemme ehdotuksista suosituimmat ja pyrimme toteuttamaan niitä.

Retkeä järjestäessä on huomioitava useita yksityiskohtia: Kysytään tarjouspyyntöjä, joita puntaroidaan matkatiimin kesken, tehdään varauksia ruokailupaikkoihin, teattereihin ja niin edelleen. Lisäksi retkeläisten erilaisten mielipiteiden välille on löydettävä kompromissiratkaisuja. Mönkkösen mukaan vaivannäkö kuitenkin palkitaan heti matkan alkaessa.

– Kun ryhmä on koossa ja bussi kaartaa paikalle, väsymys pyyhkiytyy pois. Silloin näkee ihmisten odottavat ilmeet. Kiivetään bussiin ja lähdetään reissuun.

KVES ry:n matkat ovat olleet poikkeuksetta onnistuneita. Mönkkösen mukaan tästä kuuluu suuri kiitos Pohjolan Matkalle ja ryhmämyyjä Jaana Tarvaiselle.

– Jaana suunnittelee tarkasti ruokailupaikat, majoitukset ja kohteet. Ryhmän kanssa on silloin tosi helppoa lähteä liikkeelle, Mönkkönen kehuu.

KVES ry:lle tärkeitä asioita Pohjolan Matkan kanssa tehdyssä yhteistyössä ovat joustavuus, laatu ja turvallisuus. Konkreettisina esimerkkeinä laadusta matkanjärjestäjä mainitsee nykyaikaiset siistit bussit ja tutut, luotettavat kuljettajat, joista on tullut vuosien varrella ikään kuin osa reissuporukkaa.

Kuopion varhaiseläkkeensaajat on suunnannut ajoittain myös ulkomaille. Mönkkösen mukaan yksi mieleenpainuvimpia tapauksia oli viime kevään matka Saarenmaalle. Myös tämä matka oli Pohjolan Matkan Jaana Tarvaisen suunnittelema.

– Suurin osa meistä oli siellä ensimmäistä kertaa. Kaupunki on pieni, joten ihmisten ystävällisyys oli käsin kosketeltavaa. Säät suosivat ja fiilis oli hieno. Olimme siellä viikon ja matka oli todella miellyttävä. Viimeisenä iltana illastimme tunnelmallisessa tuulimyllyravintolassa.