Lähde mukaan Kuhmon Kamarimusiikkiin!

Viisi vinkkiä kesän festivaalirientoihin!

Kuhmon Kamarimusiikki soi tulevana kesänä jo 53. kerran ajalla 9.–22. heinäkuuta. Kahden viikon aikana nautitaan ainutlaatuisista konserteista, mielenkiintoisista taidenäyttelyistä sekä herkullisista ruokaelämyksistä. Viiden vinkin kautta johdattelemme Sinut heinäkuun tunnelmiin.

Konsertit – ne tärkeimmät!

Tämän kesän festivaalin teema on ”Juuret ja siivet”. Kesän ohjelma on ensimmäinen uusien taiteellisten johtajien Minna Pensolan ja Antti Tikkasen suunnittelema. Juurilla he viittaavat siihen, miten he kunnioittavat festivaalin ja koko kamarimusiikkigenren pitkää historiaa, siipien kautta puolestaan he vievät festivaalia ihan uusiin tuuliin. ”Juuret ja siivet” -teemalle antaa syvyyttä myös, että Kuhmo on vuoden 2023 suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki.

Juuret ja siivet kohtaavat heti avauskonsertissa 9.7. Ensimmäisensä teoksena on Kelly-Marie Murphyn pianotrio, jossa pyydetään Feeniks-linnun siipiä, ja heti sen jälkeen mennään syvälle juuriin Ilona Korhosen esittäessä runonlaulua. Festivaali etenee totuttuun tapaan neljän konsertin päivävauhdilla. Kun Venetsialle omistettu lauantai 22.7. on takana, on festivaalilla kuultu 60 konserttia.

Heti ensimmäisenä päivänä kuullaan yksi Kamarimusiikin kiinnostavista kantaesityksistä. Sampo Kasurisen säveltämä ja Aina Bergrothin kirjoittama kamariooppera Trapped Butterfly kertoo Madama Butterflyn tarinaa uudesta näkökulmasta. Teos on yhteistilaus Rauma Festivon, Meidän Festivaalin ja Kuhmon Kamarimusiikin kesken. Tiistaina 18.7. on vuorossa toinen odotettu uutuus, kun Outi Tarkiaisen kvintetto basettiklarinetille ja jousikvartetille saa ensiesityksensä. Tarkiaiselta kuullaan maanantaina 17.7. myös toinen kantaesitys, teos Judith Shakespearen tappio. Se pohjautuu aariaan Tarkiaisen 2022 kantaesityksensä saaneesta oopperasta A Room of One’s Own.

Torstaina 13.7. esitetään englantilaisen Charlotte Brayn teos Ungrievable Lives, joka on Kuhmon Kamarimusiikin, Wigmore Hallin, Elbphilharmonien ja Santa Fe Chamber Music Festivalin yhteistilaus. Teos kuullaan nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. 

Ohjelmassa on myös perinteisiä kamarimusiikkiteoksia Brahmsilta, Beethovenilta, Schubertilta ja muilta klassikoilta. Joka vuosi kuultavaa Forelli-kvintettoakaan ei ole unohdettu, se kuullaan torstaina 20.7. Tällä kertaa klassikot on mahdollista kuulla uudessa valossa, sillä ne saavat rinnalleen nykysäveltäjien teoksia. 

Taiteilijoita festivaalilla esiintyy ensi kesänä 100. Kuhmoon ovat tulossa muiden muassa yleisön suosikkiyhtyeet Kamus-, Meta4- ja Danel-kvartetit sekä Storioni-trio. Tuttujen taiteilijoiden joukossa ovat mm. pianistit Heini Kärkkäinen ja Olli Mustonen, viulistit Sergey Malov, Daniel Rowland, John Storgårds ja Elina Vähälä, alttoviulisti Yuval Gotlibovich, sellistit Maja Bogdanović, Tuomas Lehto ja Senja Rummukainen, huilisti Janne Thomsen, klarinetistit Lauri Sallinen ja Christoffer Sundqvist ja laulajat Marjukka Tepponen, Mari Palo, Tuuli Lindeberg ja Virpi Räisänen. Uusia tuttavuuksia ovat mm. Castalian-jousikvartetti, barokkiyhtye Scherzi Musicali sekä nokkahuilisti Erik Bosgraaf ja pianisti Silke Avenhaus.

Festivaalin säveltäjävieraita ovat Outi Tarkiainen ja englantilainen Charlotte Bray. Myös eri musiikkityylit kohtaavat Kuhmossa, sillä vieraina ovat mm. Marzi Nyman ja Iiro Rantala. Kansanmusiikkiakin on tarjolla Hardanger-viulusta suomalaiseen perinteeseen, jota esittävät laulajat Vilma Jää ja Ilona Korhonen. Lauantaina 15.7. luvassa on myös iskelmää, kun kuningasbasso Matti Salminen palaa juurilleen. 

Festivaalin ohjelman ja taiteilijat löydät kotisivulta www.kuhmofestival.fi.

Festivaalin taiteelliset johtaja Antti Tikkanen ja Minna Pensola musisoivat niityn keskellä. Kuva: Stefan Bremer.

Bongaa tulevaisuuden tähtiä, osallistu Musiikin ytimessä -tilaisuuksiin!

Yli viidenkymmenen vuoden ajan Kuhmon Kamarimusiikissa on tähyilty myös tulevaisuuden tähtien suuntaan, sillä festivaalin musiikkikursseilta ovat hakeneet vauhtia maailmanvalloitukseen useat tämän päivän huippumuusikoista. Monet heistä ovat tälläkin kertaa esiintymässä ja opettamassa Kuhmossa. Yleisölle ilmaisia kurssilaisten konsertteja kuullaan molempien viikkojen keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin.

Joka aamu on tarjolla myös ilmaisia Musiikin ytimessä -tilaisuuksia. Niissä taiteilijoille on annettu vapaat kertoa omasta työstään, tietyistä teoksista tai johdatella vaikkapa nykymusiikin tai tanssin saloihin.

Festaripaita päälle

Kuhmossa voidaan laskea melkein yhden käden sormin, montako frakkia lavalla on nähty. Sen sijaan festarin T-paidat ovat olleet näkyvillä niin lavoilla kuin katukuvassakin yli 50 vuoden ajan. Rentoon ilmapiiriin voit sujahtaa taiteilijoiden ja henkilökunnan tapaan hankkimalla kesän 2023 T-paidan festivaalikaupasta Kuhmo-talon aulasta. Kaupasta löydät myös levyjä, kasseja, koruja, postikortteja sekä muuta festivaalimateriaalia itselle, ystävälle tai kotiväelle.

Kuhmon iltataivas. Kuva: Stefan Bremer.

Herkuttelua

Festivaaliaikana Kuhmossa nautitaan toinen toistaan paremmista vierailevista keittiöistä. Jo käsitteeksi muodostuneet Amati-kahvila, Salakamari sekä Piharavintola Lappi kutsuvat herkuttelijoita tuttuun tapaan Kamarimusiikkikeskuksen viihtyisään ympäristöön.

Amatissa nautitaan perinteisesti salaattilounaista sekä päivän keitoista. Valitsetpa kahvilassa itse valmistettuja leivonnaisia tai lähileipomojen parhaita tuotteita, ne ovat aina tuoreita ja maistuvia. Tarjolla ovat muun muassa Kuhmon Kamarimusiikin nimikkoleivos sekä tietysti Kuhmon perinneherkku rönttönen.

Puolesta päivästä puoleen yöhön palvelevat Salakamari sekä Piharavintola Lappi ovat erikoistuneet vaihtuviin lounaisiin sekä illallisiin annoksina. Tänä kesänä tarjolla on esimerkiksi lapinukon- ja korvasienikeittoa, poropihvejä, poronkäristystä ja päivän kala-annoksia

Kuhmo-talon etupihalla palvelevalta lettupisteeltä leijailevat herkulliset tuoksut kutsuvat puolestaan muurinpohjalettujen ystäviä.

Piharavintolassa on tunnelmaa. Kuva: Stefan Bremer.

Taide-elämykset

Taide-elämykset jatkuvat konserttisalien ulkopuolella taidenäyttelyjen muodossa. Kuhmo-talon aulassa on tänä kesänä esillä Virve Liljan maalauksia ja grafiikkaa, Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa puolestaan on nähtävillä Ilkka Virtasen puuveistoksia.

Koko Kuhmo on tulvillaan erilaisia näyttelyitä. Festivaalin omien näyttelyiden lisäksi kannattaa katsastaa Kalevala-keskus Juminkeon, Luontokeskus Petolan sekä Talvisotamuseon näyttelyt. Kotisivuille päivitetään lisää tietoja lähempänä kesää.

Lämpimästi tervetuloa Kuhmoon! Lisätietoja ja lipunmyynti Kuhmon Kamarimusiikkiin puh. 040 169 6509 ja www.kuhmofestival.fi

Pohjolan Matka on rakentanut mielenkiintoisen ryhmäpaketin Kuhmon Kamarimusiikkiin ja Kajaaniin 12.-13.7.2023 – lue lisää mielenkiintoisesta matkasta tästä.