Tanssi täyttää Kuopion – luvassa maailmanluokan tähtiä ja tanssin riemua jokaiselle

Burkinafasolaisen koreografin Salia Sanoun teos ”D'un Rêve” koskettaa ja naurattaa. Kuva: Laurent Philippe.

Tiesitkö, että Kuopiossa järjestetään vuosittain koko Suomen ja Pohjoismaiden mittakaavassa ainutlaatuinen tanssifestivaali?

Kesäkuussa järjestettävä Kuopio Tanssii ja Soi-tanssitaidefestivaali on Pohjoismaiden suurin, monipuolisin ja vanhin alan tapahtuma. Ensimmäinen festivaali järjestettiin jo vuonna 1969. Loppu onkin historiaa, sillä tapahtuma on sittemmin kasvanut huimiin mittoihin.

Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään tänä kesänä 14.-20.6., joten tanssin ja kulttuurin riemusta päästään nauttimaan kokonaisen viikon verran. Festivaaliviikko koostuu pääohjelman esityksistä, vapaan pääsyn ohjelmasta, lähes 70 tanssikurssista ja monesta muusta oheisohjelmasta, kuten tanssiin liittyvistä seminaareista ja keskusteluista. Voisi sanoa, että Kuopion kaupunkikuva suorastaan täyttyy tanssista festivaaliviikon aikana.

Nykybalettia, hiphop-vaikutteita ja gaalahuumaa

Tapahtuman pääohjelma pitää sisällään monipuolisia tanssiesityksiä lukuisilta kansainvälisiltä ja kotimaisilta tanssin ammattilaisilta ja huippuryhmiltä. Luvassa on muun muassa koskettava, mutta huumorilla höystetty tragikomedia mustan kehon historiasta ”D’un Rêve”, joka sisältää myös musikaalimaisia piirteitä. Baletin ystäviä hemmotellaan nykybaletin yhdistämisellä elävään kamarimusiikkiin tanskalaisen Kammerballettenin esityksessä.

Brasilialaisen ryhmän Grupo de Ruan väkevässä teoksessa nähdään hiphop-vaikutteita. Belgialainen tanssiduo taas viihdyttää yleisöä sirkuksen ja tanssin yhdistämisellä ”Through the Grapevine”-esityksessään.

Hätkähdyttäviä hetkiä tarjoilee myös sveitsiläinen Prototype Status-ryhmä, jonka esityksen jujuna on koko näyttämön kokoinen, tanssijoiden yläpuolella oleva peili. Hypnoottinen ja näköaistia huijaava esitys ei taatusti jätä yleisöä kylmäksi.

Festivaalin kruunaavat tanssigaalat, joita on tänä vuonna ensimmäistä kertaa kaksin kappalein.  Aiemmilta vuosilta tuttu Genelec-gaala esittelee eri tanssilajeja laidasta laitaan. Lapset pääsevät nauttimaan myös omasta juhlahumustaan Lasten Gaalan myötä.

Lasten Gaalassa nähdään muun muassa nuoria baletin huippuja Suomen kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitoksesta. Kuva: Roosa Oksaharju.
Vuonna 2022 nähtiin hätkähdyttävä, noin 100 tanssinopiskelijan yhteisteos ”Virta”, joka kulki Kuopion keskustan läpi. Kuva: Henna Kokkonen.

Tanssi kuuluu kaikille

Pitääkö tanssista nauttiakseen olla alan ammattilainen? Ei suinkaan, ja Kuopio Tanssii ja Soi:n yhtenä tavoitteena onkin tuoda tanssi lähemmäs ihan jokaista. Festivaalilla pääset tutustumaan tanssitaiteeseen monipuolisesti maailmanluokan huippujen esitysten myötä tai osallistumalla itse vaikkapa tanssikursseille.

Vapaan pääsyn ohjelmaa on runsain mitoin, ja esimerkiksi Kuopion torilla ja Musiikkikeskuksella päästään ihailemaan alan harrastajien taidokkaita tanssiesityksiä. Tapahtumassa on ohjelmaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Tanssi kuuluu kaikille!

Jos olet kiinnostunut saapumaan tapahtumaan ryhmällä, on Pohjolan Matka räätälöinyt valmiiksi upeita ryhmäpaketteja. Paketit pitävät sisällään muun muassa kuljetuksen, liput pääohjelman esitykseen, elämyksiä paikallisissa matkailuyrityksissä ja vaihdellen muuta tanssillista ohjelmaa, kuten päivätanssit Kuopion torilla.

Tulit yksin tai yhdessä, tervetuloa Kuopioon luomaan ikimuistoista tanssitaidefestivaalia ja nauttimaan savolaisesta kesästä!

Tutustu tästä ryhmäpaketteihin:
Päiväretki Kuopio Tanssii ja Soi 15.6.2023
Päiväretki Kuopio Tanssii ja Soi 19.6.2023
Kuopio Tanssii ja Soi 15.-16.6.2023

Tanssin riemu täyttää festivaalin aikana koko Kuopion. Kuva: Henna Kokkonen.